Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Te veel pluimveemest als besmet aangemerkt

Met fipronil besmette pluimveebedrijven moeten straks mest afvoeren op stalniveau en niet langer op bedrijfsniveau. Dat zou betekenen dat 25% tot 30% minder fipronilmest afgevoerd hoeft te worden naar mestverwerker BMC waar nu veel ondercapaciteit is.

Deze kanalisering van reststromen is de uitkomst van een overleg tussen sectororganisaties en belangenbehartigers LTO, NVP, Cumela en Avined. Volgende week staat een gesprek hierover gepland met het ministerie van Economische Zaken.

“Zo’n aanpak heeft twee grote voordelen”, zegt NVP-voorzitter Hennie de Haan. “Het geeft financiële verlichting voor getroffen bedrijven met fipronilvrije stallen en bij BMC wordt de ergste druk weggehaald. Want daar is de wachttijd nu twee weken.”

‘Rendac niet betaalbaar’

BMC is weliswaar niet het enige adres waar fipronilmest verwerkt mag worden – de NVWA wees ook Rendac aan – maar het is volgens de Haan wel het enige betaalbare adres. “Wij kwamen als sectorpartijen unaniem tot de conclusie dat het Rendac-tarief ruim 10 keer zo hoog ligt als bij BMC.” Rendac doet hierover geen uitspraken.

Nederlandse norm besmette mest

De Haan hoopt daarnaast dat de Nederlandse norm voor besmette mest ‘verantwoord’ wordt bijgesteld. “In België wordt fipronil-mest tot een residuwaarde van 0,01 milligram per kilo niet als besmet gezien. In Nederland is die bovengrens door NVWA op milligram per kilo gesteld. Dat mag ook omdat er geen algemene Europese spelregels van kracht zijn. Maar we vragen ons wel af of dit gebrek aan marge in eigen land terecht is.”

Laatste reacties

 • vandenbrand

  het is een keer tijd dat dat we Europees gaan doen en denken. het boertje blijven pesten moet toch een keer afgelopen zijn????

 • deB.


  In België nog geen kip geruimd!!!!

 • Piet 1

  Mevr de Haan noemt u 40 euro of zelfs 45 euro per ton betaalbaar.
  Bmc vergeet één ding dat ze door en met geld van pluimveehouders groot zijn geworden. Nu worden wij als pluimveehouders afgezet door dezelfde BMC.
  Er wordt misbruik gemaakt van deze situatie BMC schaam je diep.
  Waarom zijn er ook pluimveehouders die maar 18 euro betalen.
  Lid of geen lid de mest is het zelfde.
  De mest hoeft niet onderzocht te worden (nagevraagd bij NVWA) en wordt gewoon hetzelfde behandeld als fipronil vrije mest. Als BMC de mest wel onderzoekt is dit voor hun en niet voor de pluimveehouders.

 • Nick1983

  "dat ze door en met geld van pluimveehouders groot zijn geworden. "

  Vervang 'pluimveehouders' even door 'leden' en je heb gelijk...

 • Maas1

  Het lijkt mij dat het wellicht zo is dat de aangevoerde mest van mindere kwaliteit is,als nodig is voor een goede verbranding.Met o.a. dit gegeven werkt dit kostprijs verhogend.Deze prijsvorming lijkt mij hierdoor niet meer dan redelijk,je kunt niet stellen dat u hierdoor wordt afgezet in financiëel opzicht.Aan de andere kant mag u blij zijn dat er een bio massa cantrale in Nederland aanwezig is,was deze er niet dan had u al jaren exorbitante bedragen moeten betalen voor u mest,en had u nu met de fipronil crises een enorm probleem gehad met de afvoer van u mest,zie alles wel in de juiste proporties.

 • rvdb

  in plaats van solidair te zijn nog even het vel over de neus van getroffen boeren trekken. tarieven zijn zoiezo veel te hoog bij bmc.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.