Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Petitie voor financiële steun pluimveehouders

Met een online petitie worden handtekeningen verzameld om de Nederlandse regering op te roepen pluimveehouders die fipronil in hun stallen hebben financieel tegemoet te komen.

Getroffen boeren kunnen in veel gevallen zowel geestelijk als financieel bijna niet op de been blijven, schrijft initiatiefneemster Gea van Maanen in de oproep. Ze wil op deze manier aandacht vragen voor de schrijnende situaties op vele bedrijven in de media en bij de politiek. “Voor mensen van buiten de sector lijkt het alsof het over is. Maar voor wie er middenin zit, wordt het steeds erger,” zegt ze.

Van Maanen is zelf geen pluimveehoudster – hoewel wel werkzaam in de pluimveesector, bij een kuikenbroederij – maar ziet wat de situatie doet met haar ouders en jongste broer, die een pluimveebedrijf in het Gelderse Lunteren hebben, dat volledig geblokkeerd is. De petitie is begonnen doordat ze niet meer machteloos wilde toekijken hoe het bedrijf van haar familie eraan kapot gaat, en ook hoe de mensen zelf eraan kapot gaan. “Ze lopen aan alle kanten tegen een muur aan en hulp is er niet. Zelfs de verzekering weigert te helpen, omdat fipronil niet levensbedreigend is.”

Onderzoek rol NVWA

De petitie kwam woensdag 13 september online, donderdagmiddag stond de teller op 580 handtekeningen van de gewenste 10.000. Van Maanen wil zoveel mogelijk handtekeningen ophalen, en vervolgens de petitie aanbieden aan alle politieke partijen in de Tweede Kamer.

De petitie heeft ook een tweede doel: onderzoek naar de rol van de NVWA en de Nederlandse regering in de fipronil-affaire. Een onderzoek is aangekondigd, maar Van Maanen verduidelijkt deze doelstelling: “Het moet eerlijk gedaan worden. Je krijgt nu het idee dat iedereen mekaar de hand boven het hoofd houdt. Voor de boer komt er niets zinnigs uit.” Ze wijst op de strenge normen die Nederland hanteert voor fipronil, vergeleken met andere landen. “Naar ons idee staan de genomen maatregelen niet in verhouding tot het probleem.”

Laatste reacties

 • 9439te

  goed van deze mevrouw dat ze dit oppakt. Het is triest om de beschreven situatie mee te maken of om dit bij anderen te zien. Hulp van onze mede agrariërs vind ik dan ook broodnodig, want vroeg of laat krijgen we allemaal met deze krankzinnige overheid te maken.

 • koestal

  Drama voor deze ondernemers,er zat een lek in het IKB. Dus slecht of niet gecontroleerd door de NVWA.

 • coen

  waar kan ik tekenen

 • Aardbei 12

  @Coen klikken op de rode link en dan kun je aan de rechterkant de petitie in vullen.

 • cvanloenhout

  Er moet een regeling komen ,opdat de pluimveebedrijven niet kapot gaan.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.