Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

Onderzoeksinstituten ook besmet met fipronil

Pluimveestallen voor onderzoeksdoeleinden van de Animal Sciences Group van Wageningen Universiteit en Researchcentrum en van Schothorst Feed Research zijn met fipronil besmet geraakt.

Ook zij hebben gebruikgemaakt van de diensten van het pluimveeservicebedrijf Chickfriend voor de bestrijding van luizen.

Zowel in Wageningen als in Lelystad worden besmette kippen en stallen gebruikt voor nader onderzoek naar fipronil en de methoden om de dieren en stallen te ontsmetten.

Beide onderzoeksinstituten melden dat ze wel navraag hebben gedaan naar de receptuur van het gebruikte middel. Uit de receptuur bleek niet dat er sprake was van een illegaal middel.

Nader onderzoek

Schothorst Feed Research in Lelystad maakt van de gelegenheid gebruik door een van de besmette stallen en besmette kippen in te zetten voor nader onderzoek. Staatssecretaris Martijn van Dam heeft geld beschikbaar gesteld voor onderzoek dat in samenwerking met de Gezondheidsdienst voor Dieren voor de pluimveehouderij is opgezet. De onderzoeksfaciliteit van Schothorst leent zich voor wetenschappelijk en statistisch deugdelijk onderzoek, dat kan worden gebruikt om op praktijkschaal laboratoriumonderzoek te ondersteunen.

In de stal van Schothorst worden in 40 vergelijkbare staleenheden groepen van 330 kippen gehouden. De besmette stal wordt nu onder andere gebruikt om te kijken welke schoonmaakmethoden effectief kunnen zijn en op welke manier kippen het best kunnen worden ‘ontgift’. Ook in Wageningen zijn onderzoeksplannen in voorbereiding met de besmette kippen.

Fipronil stond niet op ingrediëntenlijst

Het gebruikte middel Dega16 bestond volgens de receptuur uit een mengsel van etherische oliën. Een woordvoerder van Wageningen Universiteit zegt dat aanvankelijk scepsis bestond over de werkzaamheid van etherische oliën als bestrijder van bloedluis bij kippen. Om die reden is extra naar de receptuur gekeken, vooral om er zeker van te zijn dat de medewerkers van de universiteit zelf geen gevaar liepen. Op de ingrediëntenlijst stond het giftige fipronil niet vermeld, waarna het pluimveeservicebedrijf Chickfriend het middel heeft gebruikt in de Wageningse pluimveestal. In de stal wordt een klein koppel van enkele honderden dieren gehouden voor gedrags- en fokkerij-onderzoek. Het illegale fipronil-gebruik heeft verder geen gevolgen gehad voor de voortgang van het onderzoek of voor de kippen.

Directeur Lieuwe Roosenschoon van Schothorst zegt dat zijn onderzoeksinstituut al een langere relatie had met het bedrijf Chickfriend. Er bestond een vertrouwensrelatie en op basis daarvan is Chickfriend ingeschakeld. Roosenschoon betreurt het dat de vertrouwensrelatie is beschaamd. Hij zegt dat in het bedrijf de protocollen zijn aangescherpt.

Laatste reacties

 • Almagro

  "pluimveehouders hadden het kunnen of moeten weten" aldus van Dam, Schippers en de meeste van die pluche bekleders.
  Maar de universiteit Wageningen, onderzoeksinstituut Schothorst en Lelystad die met zo ongeveer 25 kippen/man de hele dag onderzoeken en noteren, die hebben het niet opgemerkt ?
  What the fuck, stelletje hypocriete ............zeg het zelf maar (anders wordt mijn reactie verwijderd )

 • V

  Nou nou meneer Zents, wat een grof taalgebruik.
  Maar dit maal ben ik het wel volledig met u eens :D

 • Probe

  Bewijst inderdaad dat men ter goeder trouw heeft gehandeld. Met 1 verschil: de pluimveehouders voelen het in de portemonnaie en deze directeur geen cent minder. Zijn salaris wordt indirect nota bene door de pluimveehouders betaald.

 • Bennie Stevelink

  Dit is toch werkelijk het toppunt!
  "Boeren hadden beter moeten weten en zich niet moeten laten leiden doordat het aardige jongens waren". Ondertussen heeft de Schothorst zich laten leiden door een "vertrouwensband"!
  "De boeren hadden moeten weten dat Dega16 ook zonder fipronil niet gebruikt mocht worden". Hadden ze dat bij Wageningen en de Schothorst dan ook niet moeten weten?

  Ik ben benieuwt of dit op het NOS journaal komt.

 • .....

  De onaantastbare wetenschap blundert weer es flink

 • kakelvers

  Inderdaad. Dit moet in het nieuws komen. Zodat de veroordelende burger kan horen dat de boeren te goeder trouw hebben gehandeld en geen sjoemelaars zijn. Want dat de boeren het niet weten is tot daar aan toe, maar dat de universiteit er ook mee in zee gaat, wil toch wel wat zeggen over de uitstraling van Chickfriend.

 • yep

  dit is het beste nieuws wat ik in weken gelezen heb!

 • Zuperboer

  Was dit niet eerder bekend? Of hebben deze semi-ambtenaren in de vakantie niet op hun winkel hoeven passen? Maandagmorgen ff de lopende zaken besproken....oei Chickfriend ... niets van gehoord tijdens de North Face wandelvakantie in Chili.

 • mtseshuis

  Gelijk in alle media graag!! Kom op zeg! Van Dam kan het bij de NPO gelijk even regelen!

 • Almagro

  En nog even dit hé, wie bij het lezen van bovenstaand nieuws nu ook denkt : het is toch allemaal onderhand een beetje laten we zeggen "ranzig" aan het worden, klik dan nog even op deze link. https://www.ad.nl/economie/hennie-de-haan-de-kalme-crisisleider-bij-eiergate~a91b294d/
  Ook ik ken een aantal collega's en hoor de zelfde verhalen en als ik vraag hoe het nu gaat worden ze steeds stiller. "Ze hadden beter moeten weten, ondernemersrisico " .....ze zoeken het zelf maar uit....
  Dit kan dus allemaal gebeuren in dit land. Ik ben midden 50 en heb (gelukkig) geen opvolger en red me best, maar twijfel steeds meer of ik nog wel door wil in een land dat boeren niets meer te bieden heeft, ons eigenlijk niet meer wil. Maar uiteindelijk zijn we met z'n allen toch voornamelijk bezig met het produceren van voedsel, een eerste levensbehoefte ?

 • ppda

  Hopelijk snoert dit alle mensen de mond die "als kip zonder kop" kakelen: ze hadden het kunnen weten , eigen schuld/ dikke bult, het is de schuld van de bio-industrie etc. etc.
  In de media, NGO's, politiek en overheid heb ik weinig vertrouwen, maar in het onderzoek van mevr. Sorgdrager en in de rechtszaak zou het nog wel eens een belangrijke bevinding kunnen zijn.

 • farmerbn

  Ik sluit mij aan bij yep en mtseshuis. Eens kijken hoe de politici en de ambtenaren zich hier uitlullen.

 • ppda

  Hopelijk snoert dit alle mensen de mond die "als kip zonder kop" kakelen: ze hadden het kunnen weten , eigen schuld/ dikke bult, het is de schuld van de bio-industrie etc. etc.
  In de media, NGO's, politiek en overheid heb ik weinig vertrouwen, maar in het onderzoek van mevr. Sorgdrager en in de rechtszaak zou het nog wel eens een belangrijke bevinding kunnen zijn.

 • a.vdijk2

  De bloedluisproblematiek overstijgt echter het gezond en wetenschappelijk verstand. Elke mogelijke goed werkende en op eerste gezicht acceptabele oplossing wordt omarmd. Om dit te begrijpen staat de politiek in meerderheid te ver af van de praktijk. Een lichtpuntje vormt, dat er wellicht weer een minister van landbouw en voedsel komt. Hopelijk dan wel met deskundige ambtenaren.

 • Henk Tennekes

  Niemand in de Animal Sciences Group van Wageningen universiteit kwam klaarblijkelijk op het idee bij het Ctgb na te vragen of het middel van Chickfriend wel was toegelaten als biocide. De groep heeft 15 publicaties over de bestrijding van de bloedluis geschreven maar laat zich door een paar maffiosi om de tuin leiden. Als de besmetting van eieren met fipronil niet was ontdekt, hadden ze het middel mogelijk de hemel in geprezen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.