Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Nederlands ei weer bij Rewe, fipronil ebt na bij export

De Duitse supermarktketen Rewe Group heeft weer Nederlandse eieren in het schap liggen. Deze worden afgenomen, mits de Nederlandse producenten kunnen aantonen dat de eieren fipronil-vrij zijn, aldus een woordvoerder van het concern.

Het is daarmee echter bepaald nog geen halleluja wat betreft de export van Nederlandse eieren, geven eierhandelaren aan. Duitsland is de belangrijkste afzetmarkt voor Nederlandse eieren, en het vertrouwen daar heeft een flinke deuk opgelopen. Bij Rewe mogen de Nederlandse eieren nu de onderkant van het schap vullen in discountlijnen, aldus Roel van Zetten (Eierhandel Van Zetten). “Premium producten zijn op dit moment exclusief Duits. Voor de echt interessante producten komen we niet in aanmerkingen en dat is op meer plekken zo.”

‘Duitse consument laat Nederlandse ei nog wat links liggen’

De Nederlandse eierhandel ziet dat de afzet naar Duitsland weer wat omhoog krabbelt, zegt Hubert Andela (voorzitter van branchevereniging Anevei), maar het valt nog niet mee. Sowieso worden eieren nog wat minder gegeten vanwege de zomer- en vakantieperiode, maar ook het Nederlandse ei laat de Duitse consument nog wat links liggen, stelt hij. “Duidelijk is dat de Duitse consument hier minder laconiek over is dan de Nederlandse”, aldus Andela die niet durft te voorspellen of de afzet naar Duitsland zich wel weer helemaal zal herstellen. “We hebben nu twee kruisjes achter onze naam. Eerder dit jaar konden we een week of zes geen vrije-uitloopeieren leveren, nu dit.”

Toenemende onzekerheid over herstel afzet

Ook Van Zetten spreekt van toenemende onzekerheid of de afzet zich helemaal gaat herstellen. De schade aan de Duitse consumptie van Nederlandse eieren betreft 10 tot 20% schat hij, aan alle soorten eieren. “Wat mij betreft is dat heel duidelijk een-op-een te koppelen aan het gestuntel van de NVWA in de media”, zegt Van Zetten. “Er wordt door de hele sector nu keihard onderhandeld, maar we moeten uit een heel vervelende positie omhoog krabbelen. Twintig jaar reputatie is verspeeld. Dit is het ergste wat we ooit hebben gehad. Vogelgriep is nog tastbaar, dit niet. We zijn weer aan het opbouwen, maar dat gaat uiterst langzaam.”

Léon Clemens (Omega Food) noemt daarbij wel één belangrijk voordeel dat Nederland heeft ten opzichte van potentiële kapers op de kust. “Duitse afnemers willen KAT-gecertificeerde eieren, VLOG-certificering (non-GMO) en ongekapte snavels. Dat vinden ze niet zomaar ergens anders.”

Goede hoop op herstel

John Kwetters (eierhandel Kwetters) heeft goede hoop op herstel van de afzet richting Duitsland. Momenteel ziet ook hij in de praktijk dat deze nog achterligt, met name richting de retail. Hoewel het lastig exact is te becijferen gezien de vakantieperiode net is afgelopen. “Het is geen EHEC-crisis”, zegt hij. “Taugé hoef je niet per se te eten. Eieren zijn een basisartikel.”

Hij verwacht dat de afzet zich richting eind van het jaar gaat herstellen. “We gaan proberen ons aandeel te behouden”, aldus Kwetters. Het lijkt hem een goed idee om tegen het eind van het jaar een promotiecampagne op te zetten richting de Duitse consument voor het Nederlandse ei, om het imago weer op te bouwen.

Laatste reacties

 • Almagro

  Het zal allemaal wel.
  Maar beste eierhandelaren, voorlopig constateer ik het volgende:
  Toen het allemaal nog goed was en het Nederlandse ei een premium status had werd op ons bedrijf de laatste jaren weinig verdiend. Voor uitloop en bio zijn beste prijzen betaald maar voor scharrel waar het meest van wordt omgezet amper de kostprijs. Er waren de afgelopen jaren 3 momenten waar meer betaald moest worden .
  - Vogelpest in Amerika
  - Vogelpest in Nederland met ophokplicht waardoor scharreleieren gevraagd werden
  - Fipronil crisis waardoor tijdelijk tekort aan eieren in Nederland

  Trieste conclusie: de handel betaald enkel boven de kostprijs bij calamiteiten als gevolg waarvan tekorten ontstaan en ze niet anders kunnen. De enige reden dat ik hierna toch weer een koppel op denk te zetten is omdat waarschijnlijk komende 2 jaar wel weer iets voorvalt waardoor mijn eieren toch weer nodig zijn en ik zoals nu zal vertellen wat ik er voor wil beuren....

 • hongarije

  Inderdaad een trieste conclusie!!

 • mr X

  Het is wel de realiteit. Op basis van deze juiste conclusies moet wel een plan worden opgesteld voor de komende jaren. Dat is niet gemakkelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.