Pluimveehouderij

Nieuws

Mogelijk opnieuw extra heffingen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika komt mogelijk opnieuw met extra invoerheffingen voor pluimveevlees uit Europa. De Zuid-Afrikaanse International Trade Administration Commission (Itac) doet nog steeds onderzoek naar de import van pluimveevlees uit de Europese Unie, bevestigt de organisatie.

Eind 2016 stelde Zuid-Afrika een tijdelijke importheffing in van 13,9% voor bevroren, niet-ontbeend pluimveevlees afkomstig uit de Europese Unie. Deze tijdelijke heffing liep af op 3 juli dit jaar. In de praktijk ligt de export echter op zijn gat door invoerrestricties vanwege vogelgriepuitbraken in Europa, onder andere in Nederland. Tot dit jaar was Zuid-Afrika de belangrijkste exportmarkt voor Europese kip.

Itac zegt desgevraagd alleen dat het onderzoek nog steeds gaande is, maar wil niet zeggen wanneer resultaat wordt verwacht en of het tot nieuwe, aanvullende importheffingen zou kunnen leiden. De Nederlandse landbouwraad in Zuid-Afrika verwacht medio oktober een besluit en rept er zelfs over dat het potentieel zou gaan om een hoger tarief van 33%.

Sumner: samen optrekken tegen ‘oneerlijke restricties’

James Sumner, voorzitter van de International Poultry Council én de Amerikaanse organisatie van pluimvee en eierexporteurs, gaf tijdens veehouderij-beurs SIAVS in Brazilië afgelopen week fel af op Zuid-Afrika. Het is een van de meest protectionistische markten wereldwijd geworden, stelde hij. “Ze willen niets, of het nou gaat om pluimveevlees uit de Verenigde Staten, de Europese Unie of Brazilië.” Hij stelde voor dat Brazilië en de Verenigde Staten samen moeten optrekken tegen de ‘oneerlijke restricties’ van Zuid-Afrika.

Volgens Sumner bewijst Zuid-Afrika zijn consumenten een slechte dienst. “Veel mensen gaan met honger naar bed ’s avonds. Ze zouden Amerikaanse, Europese of Braziliaanse kip moeten kunnen eten.” De Zuid-Afrikaanse pluimveeorganisatie SAPA ziet dat heel anders. Zij strijdt al jaren tegen import van pluimveevlees, omdat deze volgens de organisatie een grote bedreiging vormt voor de lokale productie.

Dumping

Volgens SAPA is er sprake van dumping, omdat Europa en de Verenigde Staten onder de lokale marktprijzen kipdelen op de Zuid-Afrikaanse markt zouden brengen, die in eigen land minder gewild zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.