001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Europarlementariërs willen actie tegen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika houdt nog altijd zijn grenzen dicht voor pluimveevlees uit meerdere Europese lidstaten.

Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) willen dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen Zuid-Afrika vanwege de belemmeringen die het land opwerpt voor invoer van Europese pluimveevleesproducten. Deze belemmeringen zijn in strijd met de European Partnership Agreement, stellen zij. Ze willen weten wat de Commissie er aan doet nu Zuid-Afrika dit akkoord niet nakomt.

Vogelgriepvrije status

Zuid-Afrika houdt nog altijd zijn grenzen dicht voor pluimveevlees uit verschillende Europese lidstaten, waaronder Nederland, sinds de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep afgelopen winter. Onder andere Nederland heeft sinds 18 mei 2017 al weer een officiële vogelgriepvrije status. Daarnaast doet Zuid-Afrika nog steeds onderzoek naar de invoer van pluimveevlees uit Europa als geheel, wat mogelijk opnieuw tot extra invoerheffingen op pluimveevlees gaat leiden.

Schriftelijke vragen

De twee Europarlementariërs hebben schriftelijke vragen gesteld aan de Commissie. Zij willen onder andere weten wat de Commissie doet om de Zuid-Afrikaanse grenzen zo snel mogelijk opengesteld te krijgen, of de Commissie bereid is hier een prioriteit van te maken en wanneer verwacht wordt dat landen, die officieel vrij van vogelgriep zijn, hun export naar Zuid-Afrika weer kunnen hervatten.

Afrika was belangrijke bestemming

Tot dit jaar was Zuid-Afrika de belangrijkste bestemming voor Europees pluimveevlees buiten de EU.

Huitema en Schreijer-Pierik zetten er ook vraagtekens bij of de extra invoerheffingen van Zuid-Afrika niet in strijd zijn met de handelsregels van Wereldhandelsorganisatie WTO. Daarin zijn zij niet de enige. James Sumner, voorzitter van de International Poultry Council én de Amerikaanse organisatie van pluimvee en eierexporteurs, deed een week geleden ook al een voorzetje dat Brazilië en de Verenigde Staten maar samen moesten gaan optrekken tegen de ‘oneerlijke’ restricties van Zuid-Afrika.

Of registreer je om te kunnen reageren.