Pluimveehouderij

Nieuws 2429 x bekeken

EU: te vroeg voor compensatie fipronil-schade

Europese Commissie is nog niet toe aan een compensatieregeling voor bedrijven die getroffen zijn door fipronil-besmetting in de pluimveehouderij.

Er komt in elk geval geen compensatie voor bedrijven die hebben meegewerkt aan criminele activiteiten. Dat zegt Europees Commissaris Vytenis Andriukaitis dinsdag 12 september in een debat met het Europees Parlement.

Andriukaitis vindt dat de mogelijkheden van compensatie aan de orde moeten komen tijdens de ingelaste ministerstop op 26 september. De prioriteit van de lidstaten en de betrokken bedrijven is nu om het consumentenvertrouwen te herstellen, vindt Andriukaitis. Daarna kan gesproken worden over compensatie voor bedrijven.

Prioriteit van lidstaten en betrokken bedrijven is consumentenvertrouwen herstellen, daarna wordt gesproken over compensatie voor bedrijven

De Europees Commissaris zegde toe dat zijn diensten nader kijken naar de problemen rond de export van broedeieren en kuikens van bedrijven waar nog fipronil in mest wordt gevonden. Europarlementariërs Jan Huitema (VVD), Bas Belder (SGP) en Annie Schreijer-Pierik (CDA) stelden daarover vragen aan de Europese Commissie.

Probleem voor exporterende bedrijven is dat zij geen exportvergunning krijgen als in mest nog sporen van fipronil worden gevonden, ook al gaat het niet om export van mest, maar om export van eieren of pluimvee. Oorzaak daarvan is dat er geen norm bestaat voor het fipronil-gehalte in mest, waardoor elk spoor in de mest al tot een belemmering van de export leidt.

Forse kritiek op Nederland en België

Nederland en België kregen er in het Europees Parlement flink van langs. Dat Nederland al in november 2016 signalen had over illegaal fipronil-gebruik en België pas een maand na de eerste vondst van fipronil in eieren daarvan officieel melding maakte in het Europese meldingssysteem, werd bijna unaniem veroordeeld door de lidstaten.

De kritiek op Nederland kwam onder meer tot uiting door het ongebruikelijk hoge aantal interrupties waarmee Schreijer-Pierik werd geconfronteerd. Schreijer zei dat ook zij ernstige kritiek heeft op het optreden van de Nederlandse autoriteit. Zij noemde daarbij het feit dat de NVWA eind 2016 al signalen had over het illegaal gebruik van fipronil, maar pas in actie kwam nadat in België te hoge gehalten aan fipronil waren gevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.