tkf401054zo

Fipronil schandaal

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 3569 x bekeken 2 reacties

3% waterstofperoxide verboden in stallen met kippen

Het gebruik van een oplossing met 3% waterstof peroxide (H2O2) in stallen met kippen is verboden.

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) had dit advies gegeven om stallen te behandelen tegen fipronil. Maar dit middel mag in die concentratie van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB) niet gebruikt worden, omdat kippen ademhalingsproblemen van (kunnen) krijgen. GD heeft zijn advies op zijn fipronil-webpagina aangepast.

Advies behandeling stal met kippen

Voor behandelen van een stal met kippen erin luidt het advies nu:

  • Breng eerst 5% soda aan en wacht 2 uur.
  • Daarna een toegelaten percentage H2O2 aanbrengen op fipronil besmette oppervlakten en weer minimaal 2 uur in laten werken.
  • Na opdrogen is het advies de totale behandeling een aantal keer te herhalen.
  • Voor een wel toegelaten percentage verwijst GD naar www.ctgb.nl en adviseert de GD pluimveehouders te voor de reiniging te overleggen met hun dierenarts en/of leverancier.

Concentratie nooit boven 0,5%

Volgens de NVWA mag in een stal waar de dieren nog in zitten nooit een concentratie boven de 0,5% gebruikt worden en is er een beperkt aantal middelen op basis van waterstofperoxide dat in een stal met dieren gebruikt mag worden. Zelfs bij een concentratie onder de 0,5% mogen kippen niet in aanraking komen met het middel.

2,5 miljoen kippen geruimd

Tot dusver zijn 2,5 miljoen kippen zijn geruimd vanwege de fipronil. EenVandaag maakt die cijfers bekend. Ze zijn afkomstig van de NVWA.

Het programma meldt ook dat het ruien van kippen met het doel de fipronil in het buikvet af te breken, in de praktijk tegenvalt. Fipronil-gehalten in de eieren blijken soms zelfs hoger dan voorheen.

Inmiddels zijn 97 van de 747 aanvankelijk geblokkeerde stallen schoon verklaard en volledig vrijgegeven, meldt EenVandaag. De NVWA bevestigt deze aantallen.

Laatste reacties

  • 200113528

    ze zijn weer zo snel van de nvwa. Wat een stelletje seibels laat ze gewoon de kop dicht houden. in de oorlog had je de nsb.

  • wenjroubos

    zo zie je maar: neem je advies over van gerenomeerde instelling -> ben je in overtreding ! dat noemen ze ondernemersrisico, moet je als boer toch weten, dus je bent schuldig :-(

Of registreer je om te kunnen reageren.