Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Wachtlijst van bijna zes dagen voor fipronil-mest

Energiecentrale BMC in Moerdijk kan bij lange na het aanbod van fipronil-mest niet verwerken. Er is een wachtlijst van omgerekend vijf tot zes dagen.

BMC kan namelijk 350 ton besmette mest per dag verwerken en er hangt nog 1.500 tot 2.000 fipronil-mest boven de markt. En die hoeveelheid fluctueert per dag. Dat meldt een woordvoerder van Orgafert, de organisatie die voor BMC de mest transporteert.

Voor de getroffen pluimveehouders is de beperkte verwerkingscapaciteit erg zuur omdat BMC de enige plek is waar de fipronil-mest verwerkt (lees: verbrand) mag worden en zij nu langer met de besmette mest op het bedrijf blijven zitten. Nog 149 pluimveebedrijven zijn vanwege fipronil door de NVWA geblokkeerd.

Wachttijd én extra kosten

De wachttijd komt bovenop de extra verwerkingskosten die de meeste fipronil-bedrijven toch al moeten maken. De meeste van hen zijn namelijk geen lid van pluimveecoöperatie DEP waarmee BMC een contract heeft. Zij betalen dus een hogere prijs voor hun mestafzet.

Gerd-Jan de Leeuw van BMC meldde eerder al aan deze krant dat niet-leden gemiddeld vier keer zoveel betalen. Een DEP-lid is bijvoorbeeld gemiddeld € 11 per ton aan afzetkosten kwijt. Voor niet-leden liggen die kosten sowieso al euro’s hoger. Bovendien geldt dan nog een extra toeslag van minimaal € 25 per ton. Daarmee zouden niet-leden met besmette mest ruim € 40 per ton moeten betalen.

Verschillende mesthandelaren gaven toen aan dat ze vonden dat BMC misbruik maakte van zijn monopoliepositie als enige fipronil-mestverwerker.

Eén reactie

  • steijvers

    De niet leden moeten niet zeuren. Toen de mestverbranding een feit was zakte de vrije markt prijs naar 1/4 van de prijs die D.E.P. leden betaalde. Niemand heeft hun in het verleden tegen gehouden om lid te worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.