Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

RIVM: geen gezondheidsschade door fipronil

Bij normale consumptie is er geen gezondheidsschade te verwachten door het eten van eieren waarin fipronil is aangetroffen. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu op zijn website.

Voor kinderen zouden er mogelijk gezondheidseffecten kunnen optreden bij consumptie van eieren waarin de hoogste fipronilwaarden zijn aangetroffen.

Fipronil mag in eieren niet voorkomen, dus bestaat er geen norm voor toegelaten residuen. Er zijn echter wel waarden vastgesteld waarbij gezondheidseffecten kunnen optreden.

Bij de beoordeling van mogelijke gezondheidseffecten worden twee normen in ogenschouw genomen: de ArfD en de ADI. ARfD is de acute referentiedosis; de hoeveelheid die iemand binnen een dag kan binnenkrijgen zonder noemenswaardige gezondheidseffecten. ADI is de norm voor aanvaardbare dagelijkse inname; de hoeveelheid die iemand een leven lang kan consumeren zonder herkenbare gezondheidseffecten. De waarden voor fipronil zijn door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit vastgesteld op basis van tweejarig onderzoek bij ratten die fipronil via het eten binnenkregen.

ArfD- en ADI-waarden voor fipronil

De ARfD-waarde voor fipronil is 0,009 mg/kg. De ADI-waarde is 0,0002 mg/kg. Volgens het Duitse Bundesinstituut für Risikobewertung (BfR) variëren de bij de huidige onderzoeken aangetroffen waarden van fipronil en de daarbij horende afbraakproducten van 0,0031 tot 1,2 mg/kg in eieren en 0,0015 tot 0,0156 mg/kg in kippenvlees.

Er zijn bij de huidige blootstelling via de consumptie van eieren met fipronil geen acute gezondheidseffecten te verwachten, zegt het BfR. Maar het instituut tekent daarbij aan dat bij de huidige stand van de wetenschap het niet kan worden uitgesloten dat er gezondheidseffecten bij kinderen zouden kunnen optreden.

Daarbij houdt het Duitse instituut rekening met maximale residugehalten voor fipronil van 0,005 mg/kg; de grens waarboven wordt opgetreden tegen een vervuiling.

Laatste reacties

 • kuiken007

  hallo jan
  heb je de comma's op de goede plek staan overal?

 • alco1

  Mag er gewoon niet inzitten, is toch veel gemakkelijker.
  Nu worden misschien wel expres de grenzen opgezocht.

 • Jan Braakman

  @kuiken007 De komma's staan goed - ik heb ze gecheckt.
  @alco1 Klopt. Het mag er niet inzitten. Maar de vraag is hoeveel zit er in, voordat je in het laboratorium ziet dat er wat in zit?

 • Kelholt

  Het mag er niet inzitten maar...
  Even het rekensommetje.
  Er is in enkele partijen eieren fipronil aangetroffen met waarden die variëren van 0,0031 tot 1,2 mg per kg eieren. Dus als je 1 kg eieren eet uit de zwaarst verontreinigde partij dan krijg je 1,2 mg fipronil binnen.
  De ARfD van fipronil is 0,009 mg per kg lichaamsgewicht. Iemand van 80 kg kan dus zonder schadelijke gevolgen 0,72 mg fipronil innemen. Dat is equivalent aan 9 xl eieren of 15 s'jes per dag! Wie eet er nu zoveel eieren???

 • Henk Tennekes

  1200 microgram fipronil per kg ei = 1,2 microgram fipronil per gram ei. Een ei kan tot 75 gram wegen, dat betekent bij consumptie een fipronil belasting van maximaal 75 x 1,2 = 90 microgram. Dat betekent dat bij consumptie door een kind van 15 kg de maximaal toelaatbare opname (ADI = 15 x 0,2 = 3 microgram) 30 keer wordt overschreden. En de Nederlandse media gaan nog steeds door risico's van besmette eieren te bagatelliseren. Ik denk er het mijne van.

 • remeker1

  Het is per kg ei, dus dan moet je nog delen door 1000.

 • Henk Tennekes

  @remeker1. Dat heb ik ook gedaan, zie eerste zin

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.