Martijn van Dam - Foto: ANP PluimveeNieuws

Ovoned: Van Dam laat sector aan lot over

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) laat de pluimveesector aan zijn lot over in de fipronil-crisis. Dat vinden belangenorganisaties van de pluimveesector verenigd in Ovoned.

De sector kreeg opnieuw nul op rekest wat betreft financiële steun bij een overleg met Van Dam, woensdag 23 augustus.

De organisaties vragen de Tweede Kamer om de staatssecretaris donderdag in het Kamerdebat alsnog op te dragen met een pakket aan steunmaatregelen voor gedupeerde pluimveehouders te komen, om hen tegemoet te komen. Deels is die schade veroorzaakt door het disproportioneel handelen door de overheid, stellen ze. “Zonder overheidssteun is voor een deel van de gedupeerden een faillissement niet meer af te wenden”, vrezen de belangenbehartigers, die een vergelijking trekken met België waar de overheid wel steun heeft toegezegd.

Brandbrief naar Van Dam

LTO Nederland stuurde woensdagmiddag ook een brandbrief naar Van Dam. “Garantstelling, overbruggingskredieten, borgstellingsfonds, uitstel van betalingen en werktijdenverkorting zijn maatregelen die nu de continuïteit van bedrijven kunnen waarborgen, maar geen duurzame oplossing bieden voor de lange termijn”, aldus Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP.

LTO roept de staatssecretaris op om verdergaande financiële ondersteuning van pluimveehouders te onderzoeken, zoals imago- en afzetbevordering, (EU)-fondsen, en/of een calamiteiten- of compensatiefonds.

Beheer
WP Admin