Pluimveehouderij

Nieuws

OM richt zich op leveranciers en gebruikers fipronil

Het strafrechtelijk onderzoek naar fipronil richt zich op bedrijven die fipronilhoudend middel hebben geleverd en die het hebben toegepast. Dat meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM).

Het OM is terughoudend met inhoudelijke mededelingen over het strafrechtelijk onderzoek. Wat uit de mededelingen van het OM kan worden opgemaakt, is dat één Nederlands bedrijf wordt onderzocht dat vermoedelijk fipronil heeft toegepast. Eerder is gemeld dat administratie van het bedrijf Chickfriend in beslag is genomen.

Dega-16

Het Barneveldse bedrijf zou een ander middel (Dega-16) vermengd met fipronil als luizenbestrijder hebben toegepast. Uit de administratie was niet met zekerheid vast te stellen op welke pluimveebedrijven het middel was toegepast. Er zijn pluimveebedrijven zijn die zich zelf gemeld hebben bij de NVWA, waarvan de namen tot nog toe niet in de administratie van Chickfriend waren gevonden.

De NVWA heeft bij het onderzoek naar mogelijk besmette eieren gekeken naar de lijst van pluimveebedrijven die in 2017 bloedluisbestrijding ondergingen.

Inlichtingen- en Opsporingsdienst van NVWA

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA (NVWA-IOD) naar de mogelijke leveranciers. Of het gaat om Nederlandse of Belgische leveranciers, laat het OM niet los. Om hoeveel leveranciers het zou kunnen gaan, meldt het OM evenmin. Eerder is bekend geworden dat in België het bedrijf Poultry-Vision in Weelde(ongeveer 25 kilometer ten zuiden van Tilburg) als verdachte wordt aangewezen, als leverancier, en mogelijk ook als toepasser van fipronil. Het Belgische bedrijf had in Nederland een eigen contactpersoon. In de Belgische enclave Baarle-Hertog is een opslag van fipronil gevonden.

Belgische opsporingsdiensten

De NVWA-IOD werkt samen met de Belgische opsporingsdiensten bij het onderzoek, dat volgens een woordvoerder van het OM “in volle gang is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.