Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Noord-Nederland wil noodfonds pluimveehouders

De Noordelijke provincies willen een nationaal noodfonds voor pluimveehouders die getroffen zijn door de fipronil-affaire.

De haalbaarheid van een dergelijk fonds moet zo snel mogelijk worden onderzocht, schrijven gedeputeerden Henk Staghouwer (Groningen), Henk Jumelet (Drenthe) en Johannes Kramer (Friesland) in een brandbrief.

Regering moet duidelijkheid verschaffen

De brief is gericht aan staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken. In de brief stellen de provincies vast dat veel legpluimveebedrijven in Noord-Nederland in grote onzekerheid verkeren. Ze roepen de regering op duidelijkheid te verschaffen en financiële nood te verlichten. De regering moet het functioneren van de NVWA onder de loep leggen, aldus het drietal.

‘Normen in Nederland strenger’

De gedeputeerden spraken met ondernemers die de organisatie als ‘weinig proactief en behulpzaam in het geven van de gevraagde duidelijkheid’ ervaren. Bij de boeren leeft volgens de gedeputeerden ook het gevoel dat de (interpretatie van) Europese normen en regels in Nederland strenger is dan in omringende landen. Hier moet wat de provincies betreft een gelijk speelveld worden gecreëerd.

Laatste reacties

 • koestal

  ER moet zeker een financiele regeling komen voor pluimveehouders ,ze zijn gewoon bedonderd door criminelen ,waarop controle ontbrak !

 • scharrelkip

  Als iets te mooi is om waar te zijn ....dan is dat ook bijna altijd zo.
  Kippenboeren die fipronil hebben verkozen ....moeten nu blozen ....want zij
  hadden beter moeten weten.
  Overigens kan het altijd nog erger.
  Aldi kocht enkele jaren terug eieren van het toen nog grootste leghennenbedrijf in Duitsland, dat nicotinezuur vernevelde in de stallen.
  Dankzij mensen als ene Gait Jan Oplaat (dikke mercedes en VVDer) krijg je dus situaties als : moet kunnen en boeren moeten hun gang kunnen gaan.
  Bedankt Gait en wat fijn dat wij geen kippenboeren zijn!

 • Maas1

  @scharrelkip,het is overduidelijk dat u niet weet waar u het overheeft.De pluimveehouders zijn van buitenaf zonder dat ze het wisten door criminele handelingen van derde en valsheid in geschrifte van buiten af door dergelijke criminelen handelingen waardoor de pluimveehouders en hun bedrijven en gezinnen financieel en emotioneel zwaar lijden,door criminelen die blijkbaar van alle ' markten' thuis zijn ,over de rug van de meest toon aan gevende sector in de wereld,voor eigen gewin.

Of registreer je om te kunnen reageren.