Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

NVWA wil ChickFriend-administratie 2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft het Openbaar Ministerie gevraagd om de bedrijfsadministratie van bloedluisbestrijder ChickFriend over 2016 vrij te geven.

Of de NVWA alle pluimveebedrijven gaat bemonsteren waar ChickFriend in 2016 een behandeling uitvoerde, kan de autoriteit nog niet zeggen. Dat besluit is nog niet genomen, zegt een woordvoerder van de NVWA.

Monsters bij supermarkten

De NVWA gaat de komende tijd wel monsters nemen van eieren in supermarkten, meldt minister Schippers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in een Kamerbrief, om eventuele nieuwe fipronil-besmettingen van eieren direct op te sporen. Op die manier wordt gecontroleerd of de recall volledig is en of er mogelijk via die weg nog nieuwe fipronilbronnen boven tafel komen, naast bloedluisbestrijder ChickFriend, waaronder ook buitenlandse bedrijven.

‘Bij tracering van eieren bleek dat twee bedrijven niet op de lijst van geblokkeerde bedrijven stonden, maar in hun eieren wel fipronil is aangetroffen’

Twee bedrijven niet op lijst

Van de monsters die de NVWA afgelopen week bij eieren uit de supermarkt had genomen, bleek 26% meer dan de MRL-waarde aan fipronil te bevatten. Opvalland daarbij is dat bij tracering van deze eieren bleek dat twee bedrijven niet op de lijst van geblokkeerde bedrijven stonden, maar in hun eieren wel fipronil is aangetroffen. De NVWA doet onderzoek naar deze twee bedrijven en naar een eventuele relatie met ChickFriend. De administratie van ChickFriend vanaf 1 januari was niet volledig, meldde de NVWA afgelopen week al.

Grondig onderzoek door overheid

Het ministerie van VWS kondigt verder een grondig onderzoek aan naar de toedracht van de fipronil-affaire. De minister wil onderzoeken hoe het incident heeft kunnen gebeuren en hoe dit in de toekomst kan worden voorkomen. Een strafrechtelijk onderzoek naar de zaak loopt. Voor de regering is de situatie aanleiding om daarnaast te bezien of er in het toezicht meer nadruk gelegd moet worden op illegaal middelengebruik in de agrarische sector.

‘Zo’n twee maanden later wordt de consument pas geïnformeerd, dit is ongehoord en onacceptabel’

Twee maanden later pas actie

In de brief meldt Schippers dat Bëlgie begin juni al weet had van fipronil in eieren en dat hierover op 19 juni voor het eerst contact is geweest met de NVWA over een tweetal Nederlandse bedrijven.

Tweede Kamer-lid Jaco Geurts (CDA) zegt in een reactie woedend te zijn over de brief, die volgens hem alleen maar meer vragen oproept. Hij zet er vraagtekens bij hoe het kan dat België al vanaf begin juni van de situatie wist, en dat er in Nederland pas twee maanden later actie is ondernomen. “Zo’n twee maanden later wordt de consument pas geïnformeerd, dit is ongehoord en onacceptabel,” aldus Geurts. “De onderste steen moet zo snel mogelijk boven. Er wordt gesold met onze voedselveiligheid en de Nederlandse pluimveesector is de dupe.”

Laatste reacties

  • mts van oosten

    nvwa maar aansprakelijk stellen ,dit lijkt nergens op,dat ze niet eerder ingrepen,dat had vel ellende op sommige bedrijven kunnen besparen,bij ons maken ze zich druk om een mestscheider die buiten staat opgesteld.aanpakken zulke lui.

  • de Europese norm ligt veel hoger dan de norm die de NVWA hanteert, factor 144! naar mijn mening is het goed als de norm teruggeschroefd word naar eu norm. De NVWA betaalt de schade, de fripodealers krijgen een fikse boete en beroepsverbod en over tot de orde van de dag. gekkenhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.