Pluimveehouderij

Nieuws 4 reacties

NVWA schrikt niet van kritiek rondom fipronil

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA voelt zich niet overvallen door de golf van kritiek op het optreden van de toezichthouder over de eierenkwestie van de afgelopen dagen.

“In de ogen van heel veel groepen met verschillende belangen doe je het al snel niet goed. Wat voor de een te ver gaat, gaat voor de ander niet ver genoeg. Dat is het lot van de toezichthouder”, zegt een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit donderdag.

Communicatiedeskundige en reputatiemanager Bart Maussen van Dutch Reputation Management Group vindt dat de NVWA als ‘een kip zonder kop communiceert’ en daarmee de eigen geloofwaardigheid ondermijnt.

‘Paniek zaaien’

De tegenstrijdige berichten die de afgelopen dagen de ronde deden, hadden waarschijnlijk voorkomen kunnen worden, vindt Maussen “Een autoriteit zoals de NVWA hoort kundig te zijn. Een waarschuwing geven, die later intrekken en daarna op tv zeggen dat je ‘misschien maar geen eieren moet eten’, dat is paniek zaaien.”

Plaatsvervangend inspecteur-generaal van de NVWA Freek van Zoeren zei dinsdag bij Nieuwsuur dat ‘als iemand zonder een ei kan tot zondag’ hij dat zou aanraden. Maussen: “Als consument ben ik nu in verwarring. Een tv-optreden zou juist de ruis moeten wegnemen. Is het nou ja of nee?”

Maussen adviseert bij trainingen die hij aan bedrijven en (semi)overheidsinstellingen geeft altijd om één lijn te volgen: hou het bij de feiten en verkondig allemaal dezelfde boodschap. “Je moet dus niet – excuseer de woordkeus – als een kip zonder kop gaan communiceren.”

De juiste maatregelen nemen

De NVWA probeert de juiste maatregelen te nemen, zegt de woordvoerster: “Daar waar sprake was van een acuut gevaar voor de volksgezondheid hebben we een publiekswaarschuwing uitgedaan. We publiceren de resultaten niet alleen op onze website, we brengen ook nieuwsberichten uit, staan de media te woord en maken gebruik van social media om zaken onder de aandacht te brengen”, aldus de zegsvrouw.

Politieke partijen haalden woensdag hard uit naar de NVWA om de manier van communiceren over het al dan niet eten van eieren. CDA-Kamerlid Jaco Geurts noemt de onduidelijkheid ‘onacceptabel’. SP’er Frank Futselaar spreekt van chaos.

Voedselwaakhond foodwatch eiste een rectificatie over het advies op de website. Volgens Pieter van Vollenhoven, voorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid, maakt de NVWA ‘een potje van het toezicht op ons eten’.

Laatste reacties

 • Bolder01

  Niet alleen met eieren... Opmeerdere fronten zijn ze
  Bezig om maar werk te houden voor hun eigen baantje... Ze zoeken spijkers op laag water..

 • 200113528

  [...] zijn het . met niets geen inlevings vermogen en een grote mond zonder reden!!!

  --------------------------------------------------------------
  Een deel van deze reactie is verwijderd, omdat het niet voldeed aan de regels. Zie www.boerderij.nl/spelregels.

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • info48

  Het geeft weer eens duidelijk aan dat verreweg de meeste NVWAers geen benul hebben wat ze doen, zich krampachtig vasthouden-verschuilen achter protocollen, opgesteld met net zoveel ondeskundigheid als waar MIJNHEER van Zoeren mee opereert!!
  De arme man heeft geen benul wat hij teweeg heeft gebracht, in het bedrijfs leven zou hij op staande voet ontslag ktijgen.....het is de hoogste tijd dat óók ambtenaren verantwoordelijk gesteld worden voor wat ze doen en niet doen! zoals het voor ieder ander mens geld.

 • oorspronkelijk

  jammer dat er mensen lijden aan de financiële gevolgen.
  met alles is het juiste tijdstip van het bericht een cruciaal meetpunt
  het onmiddellijk stappen naar de rechter maakt informeel overleg niet mogelijk.
  door de onduidelijkheid en de lange periode van het ongewisse (nietpubliceren)
  maakt de consument nog wantrouwiger
  dat is wat we moeten bestrijden
  dus bij een verdacht geval direct openheid,geen maand wachten maar een realiteit scenario en niet of het juridisch houdbaar is
  en betrokkenen niet direct juridische stappen ondernemen
  zo win je het vertrouwen terug

Of registreer je om te kunnen reageren.