Foto: ANP PluimveeNieuws

Kippen omgekomen bij brand in Swifterbant

In Swifterbant (Flevoland) zijn woensdag 16 augustus een stal met 40.000 kippen en een schuur volledig in de as gelegd, meldt ANP.

De kippen zijn omgekomen, zei een woordvoerder van de brandweer. Volgens dagblad De Stentor is de brand waarschijnlijk ontstaan in een mestopslag.

De brandweer is met veel materieel uitgerukt en probeert te voorkomen dat het vuur overslaat naar twee stallen met koeien en waarin hooi ligt opgeslagen. Volgens de zegsman hoeven de dieren niet te worden geëvacueerd. Maar dat zou nodig kunnen zijn als de wind gaat draaien. Voor zover bekend hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.

Oorzaak brand nog onbekend

De oorzaak van de brand die gepaard gaat met veel rookontwikkeling, is nog niet bekend. De rook is in de verre omtrek te zien.

In 2014 werd bij hetzelfde pluimveebedrijf ook al vogelgriep ontdekt, meldt Omroep Flevoland. Toen moesten alle 40.000 kippen worden geruimd. Daarbovenop werd onlangs fipronil op het bedrijf aangetroffen. De laatste dagen was de pluimveehouder juist druk met het ruien van de kippen.

Beheer
WP Admin