Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Geen noodfonds voor pluimveehouders

Pluimveehouders hoeven niet te rekenen op een schadefonds voor de financiële gevolgen van de fipronil-crisis.

Een noodfonds gaat niet lukken vanwege staatssteunregels, aldus minister Edith Schippers (Volksgezondheid) en staatssecretaris Martijn van Dam. Bovendien zou een schadefonds een ongekende precedentwerking hebben. Dat werd duidelijk in een Kamerdebat over de fipronil-crisis in de eiersector.

Schippers en Van Dam kregen een spervuur van vragen over zich heen in het debat. Maar met de toezegging van een dag eerder dat er een onderzoek gaat komen naar de gang van zaken, was de angel al voor een deel uit het debat gehaald. Dat onderzoek onder leiding van oud-minister van Justitie Winnie Sorgdrager, moet eind dit jaar af zijn.

Staatssecretaris Martijn van Dam - Foto's: Roel Dijkstra
Staatssecretaris Martijn van Dam - Foto's: Roel Dijkstra

Kamerleden kritisch op NVWA

Veel kritiek was er bij Kamerleden over het optreden van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de fipronil-crisis. Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren ziet het als direct gevolg van overhevelen van verantwoordelijkheid voor voedselveiligheid naar de sector.

Ook partijen, zoals de SP en GroenLinks, vinden dat wel gebleken is dat de capaciteit van de NVWA tekort schiet. Andere partijen zoals CDA en de SGP zien de communicatie door de NVWA als een factor die de crisis verergerd heeft en in ieder geval een deel van de verantwoordelijkheid bij de overheid neerlegt. Dat werd bestreden door de bewindslieden die pal achter de NVWA bleven staan. Wel beaamden ze dat de communicatie deels beter had gekund.

CDA-Kamerlid Jaco Geurts
CDA-Kamerlid Jaco Geurts

Kennis van nu

Minister Schippers benadrukte dat met de kennis van nu alles heel anders was verlopen. Maar de vraag is of dat kon op het moment dat de eerste tips binnenkwamen in november 2016, aldus Schippers. Ze verwees naar de circa 18.000 tips die de NVWA jaarlijks ontvangt, dat deed later ook staatssecretaris Van Dam.

Schippers steunt de NVWA in de getoonde ‘transparantie’. Met elke dag nieuwe feiten geeft dat een rommelig beeld van nature, volgens de minister. Dat is volgens haar niet altijd goed gegaan, maar wel de ‘beste manier’.

Er is in de communicatie door de NVWA over publicatie van eiercodes bewust voor gekozen om de veiligheid van consumenten en snelheid voorop te stellen en niet te wachten tot er absolute zekerheid is over besmetting. Die manier van werken is juist ingevoerd door de ervaring met Q-koorts.

Minister Edith Schippers
Minister Edith Schippers

Eigen verantwoordelijkheid pluimveehouders

Gedurende het debat kwam ook de eigen verantwoordelijkheid van pluimveehouders nadrukkelijk aan de orde. Van Dam noemde de crisis een hard gelag voor de getroffen pluimveehouders en andere bedrijven in de sector. Maar tegelijkertijd zijn er middelen gebruikt die verboden zijn, soms zonder dat de boer heeft gecontroleerd welke middelen zijn gebruikt. Formeel is een voedselproducent daar wel toe verplicht.

Zelfcontrole verbeteren

Staatssecretaris Van Dam deed een paar toezeggingen, onder meer om in overleg met ketenorganisaties de zelfcontrole te verbeteren. Ook wil hij toe naar een systeem om signalen over verboden middelen uit een strafrechtelijk onderzoek door te kunnen geven als waarschuwing voor de sector.

Het omgekeerde moet dan overigens ook gebeuren, volgens Van Dam. Dat was een tegemoetkoming aan CDA-Kamerlid Jaco Geurts die zich met anderen sterk verbaasde over het feit dat er in november al tips waren die achteraf veel ellende hadden kunnen voorkomen. Die informatie is nu niet adequaat gebruikt, mede omdat er een strafrechtelijk onderzoek bezig was.

Vervolgdebat na zomerreces

Er komt een vervolgdebat in de eerste week nadat de Tweede Kamer terug is van zomerreces. Dan krijgen Kamerleden de gelegenheid om moties in te dienen. Staatssecretaris Martijn van Dam is er dan niet meer bij. Minister Kamp heeft dan het stokje overgenomen totdat er een nieuw kabinet is benoemd.

Laatste reacties

 • koestal

  In Belgie worden de boeren wel schadeloos gesteld door de overheid

 • koestal

  Slap verhaal van Schippers !

 • koestal

  o , ze zijn bang voor een precedentwerking,daarom geen schadevergoeding ! Wat een lulkoek.

 • V

  Ik had niet anders verwacht van die kneuzen. Bang voor alles en iedereen, alles kapot bezuinigd. Noem mij een onderdeel bij de overheid, behalve het zakken vullen, waar alles wel goed loopt. O, en by the way, ik ben niet gedupeerd door de fipro- crisis.

 • alco1

  Rechter???

 • mariapeel

  Inderdaad rechter 👍🏻

 • leo,s vriend

  Bijzonder, gisteren item op 1 vandaag over failliete Thermphos, Diederik Samson heeft de zaak onderzocht en kwam tot de conclusie dat hoewel de overheid er part noch deel aan heeft, zij toch maar een derde van de saneringskosten moeten betalen ( dik 30 miljoen)

 • klaas8

  en terecht, furazolidon gedupeerden hebben ook geen cent van de overheid gezien. precies dezelfde materie!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.