Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:4 aug 2017

Fipronil kost geblokkeerd bedrijf € 4.150 per dag

Pluimveebedrijven die geblokkeerd zijn vanwege een te hoge concentratie fipronil in de eieren, verliezen per dag ongeveer € 4.150.

Accountantsbureau Accon avm in Barneveld laat desgevraagd weten dat een bedrijf met 20.000 leghennen iets meer dan € 2.000 per dag misloopt. Maar omdat het bedrijfsgemiddelde met 40.000 leghennen twee keer zo hoog ligt (bron: CBS), komen de dagkosten voor een gemiddeld bedrijf dus op ruim € 4.000 uit.

Forse omzetverliezen

In het ondergemiddelde voorbeeld van Accon avm bedraagt het omzetverlies € 1.140 per dag. Daarbij wordt uitgegaan van 20.000 eieren van 5 tot 6 cent per stuk. Daarbovenop moet de pluimveehouder rekenen met voer-, gezondheids- en overige kosten. In totaal komt dit neer op zo’n € 900 per dag. Dit verschilt echter van bedrijf tot bedrijf. Een kleiner bedrijf met 20.000 leghennen dat een week op slot blijft, moet dus al rekenen met een verliespost van bijna € 15.000. Een gemiddeld bedrijf mag dat bedrag verdubbelen. Om over de echt grote bedrijven nog maar te zwijgen. In dit voorbeeld wordt alleen rekening gehouden met de kosten van het niet kunnen leveren van de eieren, kosten voor het afvoeren/vernietigen van de eieren en kosten voor het ruien of ruimen van de hennen zijn hier niet in meegenomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.