Pluimveehouderij

Nieuws

‘Dringend informatie nodig voor indammen fipronilcrisis’

Pluimveehoudersorganisaties de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en pluimveevakgroep LTO/NOP hebben dringend meer informatie nodig om de crisissituatie door fipronil te managen.

Op de website van IKB Ei is daarom gisteravond een enquête geplaatst. Pluimveehouders van wie het bedrijf geblokkeerd is omdat fipronil in de eieren is aangetroffen, wordt gevraagd deze het liefst vrijdag nog in te vullen. Gevraagd wordt onder andere naar de datum waarop de Dega-16-behandeling is uitgevoerd, de fipronilgehaltes die zijn aangetroffen per stal en leeftijden van deze koppels. Ook wordt gevraagd of bedrijven van plan zijn om te ruimen of ruien, hoeveel eieren er inmiddels op voorraad staan die naar destructie moeten en hoe deze bewaard worden en of bedrijven bereid zijn swapresultaten uit de stallen te delen.

Praktische problemen oplossen

Hiermee willen de organisaties meer zicht krijgen op de problematiek en zoveel mogelijk praktische problemen oplossen. “Rendac kan niet alle eieren verwerken op dit moment’, aldus LTO/NOP-bestuurder Hugo Bens. “We willen weten hoeveel eieren er nog voor verwerking worden aangeboden en kijken naar een locatie om deze eventueel tussentijds op te slaan.” Ook wordt gekeken waar veel eieren op plastic trays staan, omdat pakstations er op vast lopen dat deze er weinig meer zijn.

De pluimveehouders willen ook weten hoeveel eieren er nog op plastic trays staan, omdat daar een tekort aan dreigt te komen. Foto: ANP
De pluimveehouders willen ook weten hoeveel eieren er nog op plastic trays staan, omdat daar een tekort aan dreigt te komen. Foto: ANP

Ruien of ruimen

De andere belangrijke reden om van zoveel mogelijk bedrijven informatie te verzamelen, is om pluimveebedrijven en hun adviseurs te ondersteunen in de besluitvorming over wat te doen met zittende koppels hennen waar fipronil is aangetroffen: ruien of ruimen. Daarvoor willen de belangenbehartigers data van zoveel mogelijk besmette bedrijven analyseren op verbanden tussen fipronilgehaltes en andere factoren. Vanmiddag komt de ad hoc gevormde ‘werkgroep ruien’ nog bij elkaar. “We hebben deze data zo snel mogelijk nodig om een goede analyse te kunnen maken,” bepleit Bens. “De crisis moet ingedamd worden, daarom moeten we elkaar helpen.”

Eieren werden gisteren op last van de NVWA vernietigd bij een pluimveehouder nin Onstwedde. Foto: ANP
Eieren werden gisteren op last van de NVWA vernietigd bij een pluimveehouder nin Onstwedde. Foto: ANP

Kennis breed delen

Voor een deel is de gevraagde informatie wel aanwezig bij de NVWA en IKB, maar die mogen deze niet zomaar delen. Daarom doen de belangenbehartigers een dringend beroep op getroffen pluimveebedrijven om de informatie vrijwillig aan te leveren, om zo kennis te kunnen delen. De grote lijnen van de uitkomst van de enquête worden (geanonimiseerd) en breed gedeeld met pluimveehouders. De enquête zelf is niet anoniem omdat de pluimveeorganisaties pluimveehouders graag willen kunnen benaderen met concrete vragen, maar informatie komt niet verder dan Ovoned.

Of registreer je om te kunnen reageren.