tkf401054zo

Fipronil schandaal

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Albert Heijn haalt eieren uit schap

Supermarktketen Albert Heijn haalt 14 soorten eieren landelijk uit de winkels, omdat ze mogelijk fipronil bevatten.

Ook Duitse supermarkten halen eieren uit de schappen. Bij Albert Heijn gaat het om algemene categorieën zoals alle AH vrije-uitloopeieren maten M en L en alle AH bio-eieren, maar ook om enkele soorten van specifieke eiermerken waaronder Kwetters kakelgoud 4-graneneieren vrije uitloop maat M en biologische blije kip-eieren.

Volgens een AH-woordvoerder gaat het om een voorzorgsmaatregel, omdat deze productgroepen mogelijk fipronil-eieren bevatten. Dinsdag en woensdag werden ook al eieren teruggehaald.

Meer eicodes bekend

De maatregel van donderdag volgt op een bericht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die donderdag meer eicodes bekend heeft gemaakt. Ook van bedrijven waar wel fipronil in de eieren is aangetroffen, maar niet in dusdanige concentraties dat ze een gevaar voor de volksgezondheid vormen, worden alle codes gepubliceerd, zodat de consument volgens de NVWA een betere afweging kan maken.

Eierhandelaren betreuren de manier waarop de NVWA communiceert in de fipronil-zaak. De uitspraken van Freek van Zoeren bij Nieuwsuur schieten ook bij de handel in het verkeerde keelgat. Volgens handelaren landen deze uitspraken ook in de exportmarkten en zijn er afnemers die nu de boot af houden.

Eierprijzen Barneveld omhoog

Toch laten de eierprijzen in Barneveld laten een duidelijke stijging zien deze week. De prijs voor 100 stuks scharreleieren (61 grams) klimt met 50 cent naar € 7,50. Het aanbod aan eieren is deze week fors minder, dus die stijging laat zich verklaren. Toch durven handelaren hun handen niet te branden aan een voorspelling voor de komende weken. Alles hangt samen met de communicatie vanuit de overheid en het koopgedrag van de consument.

In Duitsland, de belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse eiersector, haalt supermarktketen Rewe Group al Nederlandse eieren uit de schappen. Aldi en Lidl verkopen alleen nog eieren van bedrijven die aantoonbaar fipronilvrij zijn.

40% tot 50% Nederlandse eieren in Duitsland

Van de eieren die in de Duitse supermarkten liggen, komt tussen de 40% en 50% uit Nederland. Dat zegt de Duitse levensmiddeleneconoom Marcus Mau in een documentaire van het Duitse ARD. Vorig jaar ging ruim twee derde deel van de export ging naar onze oosterburen.

De beslissing van Rewe Group om Nederlandse eieren niet meer in de schappen te leggen, kan dus desastreuze gevolgen hebben voor de Nederlandse eiersector. De sector en NVWA doen grote inspanningen om de export van Nederlandse eieren naar Duitsland veilig te stellen, meldt LTO in de ledenbrief.

75% van de bedrijven gebruikte geen fipronil

Daarnaast laakt de handel het feit dat er nauwelijks wordt gekeken naar de bedrijven die geen fipronil hebben gebruikt. Grofweg gaat dat om ruim 75% van de bedrijven in Nederland.

De handel pleit voor meer helderheid. Geen enkel voedingsmiddel is zo duidelijk traceerbaar als eieren. Handelaren noemen dit hét moment om van die traceerbaarheid gebruik te maken. Duidelijke communicatie is volgens hen van levensbelang.

Dit artikel is mede geschreven door Frank Bussink

Eén reactie

  • Nick1983

    ik zou zeggen: publiceer gewoon alle eicodes en zet achter elke eicode de status: wel fipronil, geen fipronil of onbekend / in onderzoek.

Of registreer je om te kunnen reageren.