Pluimveehouderij

Nieuws

Volwaard-kuiken viert 10de verjaardag

Onder de naam Volwaard werd in 2007 een langzaam groeiend vleeskuiken geïntroduceerd. Coppens Diervoeding en de Dierenbescherming waren de initiatiefnemers, in nauwe samenwerking met ZLTO en pluimveeslachterij Flandrex (nu Plukon).

Donderdag 13 juli wordt het 10-jarig bestaan van de Volwaard-kip gevierd. Deze kip vormde volgens ingewijden het breekijzer voor veranderingen in de markt en omarming van diervriendelijker geproduceerde kip bij supermarkten en consumenten.

De toenemende maatschappelijke weerstand eind jaren negentig tegen het steeds sneller groeiende standaardvleeskuiken leidde tot een zoektocht naar een alternatief. Een werkgroep van het ministerie van landbouw, Coppens Diervoeding en Dierenbescherming kwam uit bij fokbedrijf Hubbard in Frankrijk. Proeven op pluimveeonderzoeksinstituut het Spelderholt volgden. De keuze viel op de Hubbard JA757 als ouderdier van een langzaam groeiend vleeskuiken. ZLTO en slachterij Flandrex (nu Plukon) haakten aan bij Coppens. De keten van de eerste ‘Boerenkip’ was een feit.

Pilot startte in 2006 met 10 vleeskuikenhouders

In 2006 is een pilot opgezet met 10 vleeskuikenhouders die allemaal een overdekte uitloop aan hun stal moesten maken. De koppelgrootte was 10.000 kuikens. Bij de start in 2007 was de Volwaard te verkrijgen Albert Heijn, Jumbo, CoopCodis en Jan Linders.

De initiatiefgroep verwachtte een marktaandeel van 5% tot 10% te halen. Ad Kemps van Coppens Diervoeding, een van de initiatiefnemers: “De financiële haalbaarheid was de grootste uitdaging. Is de consument bereid om meer te betalen, was de grootste vraag.”

Dierenbescherming was van begin af aan betrokken

Marijke de Jong van de Dierenbescherming is van het begin af betrokken bij het concept. Ze vertelt dat ‘om de afzet van het langzaam groeiende vleeskuiken te ondersteunen’ de Dierenbescherming het Beter Leven-keurmerk opzette.

Kemps: “Dat keurmerk gaf vertrouwen bij de consument. Bij de producenten was in het begin een gereserveerde houding te voelen ten opzichte van Volwaard kip. Samenwerken met de Dierenbescherming was not done in die tijd.”

Na Volwaard volgden andere concepten met trager groeiende kuikens. Van de 46 miljoen vleeskuikenplaatsen in Nederland op dit moment wordt 30% tot 40% bezet met langzame groeiers.

Volwaard-scharrelkuikens groeien in 56 dagen tot een gewicht van zo'n 2,4 kilo. Elke stal moet over een overdekte uitloop beschikken. De productie is maximaal 25 kilo per vierkante meter. - Foto: Bert Jansen
Volwaard-scharrelkuikens groeien in 56 dagen tot een gewicht van zo'n 2,4 kilo. Elke stal moet over een overdekte uitloop beschikken. De productie is maximaal 25 kilo per vierkante meter. - Foto: Bert Jansen

Traag groeiende kip ‘ook in buitenland ontdekt’

Volgens De Jong is de traag groeiende kip ook in het buitenland ontdekt: “De ontwikkelingen naar langzamer groeiende vleeskuikens zet zeker door naar andere landen in Europa. Dat is al aan de gang. Het zeer lage antibioticagebruik – bijna nul – is daarbij een pre. Zelfs in Amerika heeft een aantal grote bedrijven uitgesproken dat ze uiterlijk 2024 zijn overgestapt op langzamer groeiende rassen.”

Donderdag wordt bij Niek en Janny van den Borne in Reusel het jubileum gevierd. Een van de 5 pluimveebedrijven die in 2007 met de Volwaard-kuikens begonnen. De provincie Noord-Brabant wil de initiatiefnemers de aanmoedigingsprijs Agrofoodpluim uitreiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.