Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Stagnatie in Poolse pluimveevleesproductie

De Poolse productie van pluimveevlees, die afgelopen jaren stormachtig groeide, vertoonde in het eerste kwartaal van dit jaar weinig rek.

De productie lag in het eerste kwartaal van 2017 weliswaar 1% hoger dan in het eerste kwartaal van 2016, maar dat vormt een schril contrast met de cijfers van afgelopen jaren. Een jaar eerder bedroeg de groei in het eerste kwartaal nog 16,7%. Dat meldt Kipdip, de Poolse organisatie van pluimveeproducenten, op basis van een eigen analyse van Eurostat-data.

‘Ambitieuze’ productieprognoses

De Poolse pluimveeproducenten vinden de productieprognoses van de Europese Commissie dan ook ambitieus. Die verwachten een groei van 17% in de Poolse pluimveevleesproductie in 2017, ten opzichte van een jaar eerder. Nu al is Polen de grootste pluimveevleesproducent binnen de Europese Unie. In de afgelopen negen jaar is de productie op jaarbasis met 70% gestegen. Productiekosten zijn er laag. Van de zeven grootste kipproducten in de Europese Unie heeft Polen de laagste kostprijs (gebaseerd op 2015), becijferde Wageningen Economic Research eerder dit jaar in een studie naar de concurrentiepositie van Europese pluimveevleesproducenten.

‘Het is gedaan met enorme groeicijfers’

Volgens Kipdip is het voorlopig echter gedaan met die enorme groeicijfers, gezien verzadiging van de binnenlandse markt en het achterblijven van export. Het gaat dan met name om productie van vleeskuikens, voor ander pluimvee zoals eenden is wel de verwachting dat de sterk opwaartse trend in productie aanhoudt.

De totale productiegroei komt niet volledig tot halt. De verenigde Poolse producten verwachten zelf dit jaar een groei van de pluimveevleesproductie om en nabij het percentage van vorig jaar. In 2016 produceerde Polen 1.102 miljoen vleeskuikens, 7% meer dan in 2015.

Eén reactie

  • mazzel1

    Door de gigantische uitbraken van AI in Polen valt de produktie natuurlijk ook tegen. Zou ik als Kipdip ook niet met te koop lopen.....

Of registreer je om te kunnen reageren.