De oorzaak van de pootproblemen bij leghennen is vooralsnog onbekend. Foto: Koos Groenewold PluimveeNieuws

Pilotstudie naar pootproblemen bij leghennen

Er komt een pilotstudie naar afwijkingen aan de poten van eierleggende leghennen, die sinds begin van dit jaar worden gezien.

De studie moet inzicht geven in de oorzaak en omvang van het probleem. Aangetaste dieren kunnen gratis via de eigen dierenarts voor sectie worden ingezonden in combinatie met invullen van een vragenlijst. Ook zullen een aantal koppels waarin de problemen zich voordoen, worden gevolgd.

Oorzaak onbekend

De afwijking kenmerkt zich door droge en schilferige poten met onregelmatige, vaak beschadigde schubben. De oorzaak is (nog) onbekend. Onrust lijkt het problem te verergeren. Sterfte kan optreden ten gevolge van bloedvergiftiging, kannibalisme (tenenpikkerij) of verbloeding.

Ook melding vanuit buitenland

Vorige week is tot de pilot besloten tijdens een bijeekomst bij GD met vertegenwoordigers van mengvoerbedrijven, opfokorganisaties en dierenartsen. In een eerste inventarisatie konden de problemen niet worden teruggebracht tot één opfokorganisatie, ras of voerleverancier. Vergelijkbare verschijnselen worden ook vanuit het buitenland gemeld.

Beheer
WP Admin