Foto: Hans Prinsen PluimveeNieuws

Export pluimveevlees omlaag na vogelgriep

Het effect van de vogelgriepuitbraken in Nederland is te zien in de exportcijfers van Nederlands pluimveevlees.

In het eerste kwartaal van dit jaar exporteerde Nederland 282.985 ton pluimveevlees naar landen zowel binnen als buiten de Europese Unie, 6% minder dan in diezelfde periode van 2016, blijkt uit cijfers van Eurostat. Na november 2016 liep het exportvolume terug. Herstel is nog niet te zien in de Europese cijfers, waar echter een vertraging van drie maanden in zit.

Met name de export naar derde landen daalde in omvang en lag met 75.053 ton 13% onder het volume van het eerste kwartaal van 2016. Ruim 70% van het Nederlandse pluimveevlees blijft echter binnen de EU. In het eerste kwartaal exporteerde Nederland 207.932 ton pluimveevlees naar andere landen binnen de EU, een daling van 3% ten opzichte van het eerste kwartaal 2016. Duitsland, Engeland en Frankrijk zijn binnen Europa de belangrijkste bestemmingen van Nederlandse kip.

Binnen de Europese Unie wordt vanuit Nederland het meeste pluimveevlees geëxporteerd, gevolgd door Polen. Bij export naar derde landen staat ook Frankrijk in dat rijtje, na Nederland, maar voor Polen. Als het gaat om export naar andere EU-landen zijn België en Duitsland andere grotere pluimveevleesexporterende landen binnen de EU.

Lees het laatste nieuws en achtergronden over vogelgriep

Beheer
WP Admin