Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Dier en Recht: eend moet kunnen zwemmen

Dierenrechtenorganisatie Dier en Recht vindt dat eenden in de Nederlandse eendenhouderij de beschikking moeten krijgen over badwater.

Jaap Maarsingh, voorzitter van LTO Eendenhouderij, geeft aan dat de huidige eend niet gebaat is met groot open water in de stal. “De huidige vleeseend kan niet eens zwemmen”, aldus Maarsingh. De eendensector snapt de emotie van de maatschappij dat een eend moet kunnen zwemmen en wil ook meedenken aan een oplossing hiervoor.

‘Eend in vijver niet te vergelijken met vleeseend’

De consument moet zich volgens de vakgroepvoorzitter wel realiseren dat de eend in de vijver voor het huis niet te vergelijken is met de eend in de eendenhouderij die is veredeld voor de vleesproductie. Dier en Recht is echter van mening dat badwater noodzakelijk is voor het welzijn van de eenden. Maarsingh vertelt dat tot nu toe er geen stalsysteem voorhanden is waarin de eend met badwater meer dierwelzijn krijgt, waarbij ook de diergezondheid is gewaarborgd.

Kleine sector met kleine marges

De eendensector is een kleine sector die voor een nichemarkt produceert met kleine marges. Het is bij wet vastgelegd dat de eenden in een stal moeten worden gehouden. Het microklimaat in de stal met stro is in de huidige stallen dusdanig dat er weinig medicijnen worden gebruikt in de sector, aldus Maarsingh.

Dagelijks worden de stallen ingestrooid om de strooisellaag niet te nat te laten worden. Met een waterbad zal dat een grote uitdaging geven. Naast een hogere kostprijs is het volgens de voorzitter de vraag of het welzijn en de daarbij horend gezondheid van de eend hierbij gebaat is.

Laatste reacties

  • bert1975

    Goed de weg kwijt.....

  • WimTondeur

    Inderdaad, leken die niet gehinderd worden door enige kennis en inzicht. Staat Dier-en-Recht ook stil bij alle jonge eendjes die in de vrije natuur de eerste levensweek niet overleven? Bij mij achter in de poldersloot leven nog maar 3 eendjes van de ruim 30 dertig pasgeborenen die ik dit seizoen daar geteld heb. Sommigen zijn op gruwelijke wijze vermoord door meerkoetjes. Wat kan de natuur wreed zijn.

  • farmerbn

    Er is nog veel werk voor die organisatie bij paarden, honden en katten. Als die allemaal in hun natuurlijke behoeftes zijn voorzien , mogen ze terugkomen om voor de eenden op te komen.

Of registreer je om te kunnen reageren.