Pluimveehouderij

Nieuws 2173 x bekeken

Cargill wil groeien met pluimveevlees

Cargill wil met acquisities groeien in de markt voor pluimveevlees.

Volgens financieel directeur Marcel Smits is de productie van pluimveevlees nog sterk versnipperd in vergelijking met andere vleescategorieën. Smits wil niet speculeren over mogelijke overnamekandidaten. Het Braziliaanse JBS zette onlangs het Britse Moy Park in de etalage.

Smits, een Nederlander, deed de uitspraak bij de presentatie van de jaarcijfers. Het particuliere bedrijf uit Minneapolis zag de winst met 19% stijgen ten opzichte van een jaar eerder, tot $ 2,89 miljard (€ 2,5 miljard). De omzet nam 2% toe, tot omgerekend € 96 miljard. Smits sloot ook acquisities van graanbedrijven niet uit, maar gaf toe dat dit mededingingstechnisch moeilijk ligt.

Vlees en voer

De afzet van vlees droeg samen met de veevoerdivisie het meeste bij aan de extra winst. De vleesdivisie profiteerde van aantrekkende rundvleesprijzen en de gedaalde prijs voor granen, wat leidde tot goedkopere voerkosten. Belangrijk onderdeel van de veevoerdivisie is het vroegere Nederlandse Provimi, dat speciaalvoer en premixen maakt.

Cargill zit midden in een grote strategische herziening. Het Amerikaanse agriconcern nam al afscheid van olie-, gas-, staal- en verzekeringsactiviteiten. Het bedrijf wil, nu de marges al enige tijd tegenvallen, de focus volledig leggen op de agrarische kern. Voor Cargill is dat de handel in granen en oliezaden, maar ook de productie van veevoer, bio-ethanol en vlees.

Kippenvleesproducenten zijn vaak integraties, wat past bij Cargills sterke voerbedrijf. Cargill is een grote pluimveevleesproducent in met name Europa en Azië. Cargill exporteert onder meer gekookte kip vanuit Thailand en bezit pluimveeintegratie in China, waarmee het bedrijf 65 miljoen kippen per jaar verwerkt. In Noord-Amerika, de thuisbasis, maakt Cargill kalkoen, maar vooral rundvlees.

Cargill staat ook zonder acquisities in de kipsector niet stil, aldus Smits. Het bedrijf breidt activiteiten in de Filipijnen en Indonesië uit en kocht onlangs een middelgrote pluimveeverwerker in Colombia.

Of registreer je om te kunnen reageren.