001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Vogelgriep dempt groei pluimveevleesproductie

De groei van de wereldwijde pluimveevleesproductie wordt dit jaar gedempt door uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. Dat verwacht Wereldvoedselorganisatie FAO.

De totale pluimveevleesproductie groeit volgens de huidige prognose licht, met 0,4% tot 117,7 miljoen ton. Dat komt met name doordat de productie in China terug is gevallen naar het laagste niveau in de afgelopen tien jaar.

China loopt terug

Voor het tweede jaar op rij loopt de Chinese pluimveevleesproductie hard terug. Dit jaar produceert China naar verwachting 15,5 miljoen ton pluimveevlees, zo meldt de FAO in de laatste Food Outlook. Dat is 10% minder dan afgelopen jaar. De commerciële vleeskuikenproductie in het land heeft het moeilijk doordat de laatste twee jaar de invoer van genetisch materiaal beperkt is geweest door importrestricties vanwege vogelgriep voor de Verenigde Staten en Frankrijk. Daardoor kampt China met een tekort aan ouderdieren voor witte vleeskuikens. Daarnaast verkeert ook de productie en vermarkting van traditionele (gele) vleeskuikens in zwaar weer door vogelgriepuitbraken en besmettingen van mensen in China. Consumentenvraag naar pluimveevlees loopt terug.

Wereldwijde handel groeit wel in 2017

De wereldwijde handel in pluimveevlees zal in 2017 wel groeien is de verwachting. Opnieuw is China daar een belangrijke factor in: vanwege de teruggelopen binnenlandse productie zal het land opnieuw meer pluimveevlees gaan importeren. Vorig jaar importeerde China al bijna twee keer zoveel kip. Andere groeiende afzetmarken zijn Vietnam, Mexico en Chili. Brazilië, ’s werelds grootste pluimveevleesproducent, kan hier van profiteren ondanks allerlei schandalen die de vleesindustrie teisteren. Het land heeft namelijk als enige van de grote pluimveevleesexporteurs nog nooit een uitbraak van hoogpathogene vogelgriep heeft gehad en daarom geen last heeft van exportrestricties.

Of registreer je om te kunnen reageren.