001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:16 jun 2017

Vogelgriep bij pluimveehandelaar in België

In België is het hoogpathogene H5N8-vogelgriepvirus vastgesteld bij een professioneel bedrijf. Het gaat om een pluimveehandelaar in het West-Vlaamse Oostkamp, vlakbij Brugge.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen meldt verder het virus donderdag 15 juni opnieuw bij twee hobbyhouders te hebben geconstateerd, in het zuidelijk gelegen Quiévrain en het West-Vlaamse Zuienkerke. Landbouwminister Willy Borsus noemt de situatie ‘meer dan verontrustend’, en vraagt pluimveehouders de regels strikt te respecteren. De getroffen pluimveehandelaar verkocht weliswaar alleen dieren aan particulieren, maar de volledige pluimveesector is in gevaar, benadrukt Borsus.

Zes uitbraken in België

Waar het in de meeste andere West-Europese landen het H5N8-virus weinig meer is gevonden in de laatste maanden, zijn er in België (dat eerder weinig uitbraken had) in de laatste weken nu in totaal zes uitbraken gemeld, waarvan vijf bij hobbydierhouders.

Rondom het besmette professionele bedrijf in Oostkamp is een beschermings- en een toezichtsgebied ingesteld van respectievelijk 3 en 10 kilometer, waarin alle vervoer van pluimvee, gevogelte en broedeieren verboden is. Daarnaast zijn aanvullende maatregelen ingesteld, waaronder een ophokplicht voor het beschermingsgebied. Bovendien gelden rondom de besmettingen bij hobbyhouders bufferzones van 3 kilometer, waarin eveneens een vervoersverbod van kracht is.

Eén reactie

  • (((123(((

    Ongelooflijk te lezen dat het FAVV dit geval niet opneemt als een 'commercieel' bedrijf.
    In Nederland kennen we inmiddels de klappen van de zweep maar in Belgie rommelen ze maar wat aan en slaan de OIE richtlijnen in de wind. Zolang ze maar niet op de lijst komen te staan. Zo zie je maar dat de commerciele belangen daar leidend zijn.
    Hier in Nederland worden pluimvee handelaren geruimd en worden niet anders behandeld als een commercieel pluimveehouder. In Belgie is de handelaar opeens niet 'commercieel' als je enkel aan particulieren verkoopt. Dit beleid levensgevaarlijk voor de verspreiding....

Of registreer je om te kunnen reageren.