001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Twee nieuwe AI-besmettingen bij hobbydieren in België

In België zijn twee nieuwe besmetting met het hoogpathoge H5N8-virus bij hobby-pluimvee vastgesteld.

Het gaat om besmettingen in Doornik en Courcelles, beide in de provincie Henegouwen. Dit maakt het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) bekend. De teller van het aantal besmettingen in België komt, met deze twee nieuwe, op 11 sinds 1 juni.

Tijdelijke bufferzone

Rond beide nieuwe gevallen wordt een tijdelijke bufferzone met een straal van 3 kilometer ingesteld. Binnen dat afgebakende gebied is elk vervoer van pluimvee, andere gehouden vogels en broedeieren verboden. De dieren moeten ook binnen gevoederd en gedrenkt worden en inwoners moeten een inventarisatie opstellen. Deze zones zullen ten minste 3 weken behouden blijven.

De bufferzone die 3 weken geleden ingesteld werd in Wellin wordt vandaag opgeheven.

Situatie ‘verontrustend’

Minister Willy Borsus, van onder meer landbouw, geeft aan dat de situatie nog steeds verontrustend is en dat de bio-veiligheid van essentieel belang blijft om de impact op professionele pluimveehouders te vermijden. Indien het pluimvee plots ziek wordt of sterft, is het verplicht een dierenarts in te schakelen.

De Landsbond van Vlaamse pluimvee en konijnenhouders roept alle pluimveehouders nogmaals op om de bio-veiligheidsmaatregelen op het bedrijf streng na te leven en het risico op insleep van het virus in de professionele sector te vermijden. En om geen onnodige risico’s te nemen op plaatsen waar veel pluimveehouders samenkomen.

Open dag uitgesteld

Vanwege de HPAI-besmettingen is de opendeurdag van de nieuwe broeierij Verhaeghe – Het Anker in Geluwe, zaterdag 24 juni, afgelast en uitgesteld tot een latere datum.

Of registreer je om te kunnen reageren.