Pluimveehouderij

Nieuws

Rabobank: grotere spreiding resultaten vleeskuikenbedrijven

De spreiding tussen financiële resultaten van vleeskuikenbedrijven loopt de laatste tijd op. Dat signaleert Rabobank in het kwartaalbericht voor de vleespluimveehouderij van het tweede kwartaal.

Verschillen in voerwinsten per ronde vleeskuikens tussen vleeskuikenbedrijven van vergelijkbare grootte lopen op tot soms zelfs 100% volgens Jeroen van den Hurk, sectorspecialist Pluimvee bij de Rabobank.

Verbetering technische resultaten nodig

Die wisselende resultaten zijn meer te toe te schrijven aan technische resultaten dan aan de marktontwikkelingen. Van den Hurk: “De spreiding is de afgelopen tijd toegenomen. Daar ligt sectorbreed een aandachtspunt.”

De sleutel tot verbetering ligt bij het verbeteren van de technische resultaten. In de houderij zou het moeilijker lopen. Volgens Van den Hurk lijkt er meer ziektedruk te zitten en zou ook het minder snel ingrijpen met inzet van medicijnen een rol kunnen spelen in de meer wisselende technische resultaten.

In lijn met rest van Europa

Over de hele linie liggen de Nederlandse marges wel in lijn met de rest van Europa, en zijn deze over het eerste kwartaal licht verbeterd door een hogere basiscontractprijs. Ook voor de komende maanden zijn de verwachtingen positief.

De bank verwacht dat bedrijven met goede technische resultaten hun marges de komende tijd op peil kunnen houden, mede dankzij toenemende vraag in het barbecue-seizoen. Rabobank: “Door de toename van productie is het bewaken van de marktbalans essentieel. De sector heeft de afgelopen periode getoond dit te beheersen.”

Productiegroei in Oost- en Centraal-Europa

Met name in Oost- en Centraal-Europa komen er nieuwe stallen bij. In Polen, nu al de grootste producent van pluimveevlees in de EU, verwacht marktanalisten van de Europese Commissie dit jaar een productiegroei van 17%.

Of registreer je om te kunnen reageren.