Pluimveehouderij

Nieuws

Opnieuw leren ventileren in Windstreekstal

Pluimveehouder Robert Nijkamp zoekt, anderhalf jaar na de ingebruikname, nog steeds naar hoe hij het klimaat moet regelen in zijn Windstreekstal.

Woensdagmiddag wisselde hij daarover van gedachten met klimaatdeskundigen, leden van het Klimaatplatform Pluimveehouderij.

Klimaatcomputer geen optie

Wat het regelen van het klimaat in de innovatieve Windstreekstal zo heel anders maakt, is dat het een natuurlijk geventileerde stal is. Het klimaat laten regelen door een klimaatcomputer, zoals gebruikelijk bij traditionele vleeskuikenstallen, is geen optie. “Bij natuurlijke ventilatie komt een bepaalde stand van de inlaatkleppen niet altijd overeen met dezelfde ventilatie hoeveelheid. Dat hangt af van de windrichting en hoeveelheid wind”, schetst Nijkamp.

In de Windstreekstal is onder de broedkappen – kunststof ‘moederkloeken’ – door infraroodverwarming de temperatuur hoger dan in de rest van de stal Foto: Hans Bijleveld
In de Windstreekstal is onder de broedkappen – kunststof ‘moederkloeken’ – door infraroodverwarming de temperatuur hoger dan in de rest van de stal Foto: Hans Bijleveld

Broedkappen vormen uitdaging

Een andere uitdaging vormen de broedkappen die in de Windstreekstal hangen, een soort kunstmatige ‘moederkloeken’. waar de temperatuur hoger is dan in de rest van de stal. Alleen onder deze broedkappen wordt verwarmd. Dit gebeurt met behulp van infrarood, stralingswarmte die zich lastig laat meten met behulp van thermometers. De broedkappen zijn aangebracht om in de stal temperatuurzones te creëren en de kuikens de mogelijkheid te bieden te gaan waar het voor hen het meest aangenaam is. Onder die broedkappen kan Nijkamp ventileren om nat strooisel te voorkomen, door ze omhoog te lieren.

De deskundigen van het Klimaatplatform adviseerden Nijkamp pulserend te ventileren, bijvoorbeeld 10 minuten per uur, om zo voldoende luchtverversing in de stal te krijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.