Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Nog geen concrete oplossing vrije-uitloopeieren

De gesprekken met andere lidstaten en met de Europese Commissie hebben nog niet geleid tot een oplossing voor de problematiek rondom de afzet van vrije-uitloopeieren bij een ophokplicht langer dan 12 weken. Dat blijkt tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) zegt dat er in Brussel twee opties zijn voorgelegd. De eerste optie is het verlengen van de maximale ophoktermijn van 12 weken met een korte periode in combinatie met een uitbouw van stallen met een overdekte uitloop. Hiervan is Van Dam geen voorstander, omdat Nederland niet wil dat pluimveehouders worden gedwongen om extra investeringen in stalsystemen te doen. Een tweede optie, waarbij de uitloop mag worden afgedekt met netten, biedt volgens Van Dam te weinig soelaas om het risico op insleep van vogelgriep te verkleinen.

Voor de herfst duidelijkheid

Van Dam hoopt voor de herfst een goede oplossing te hebben voor de pluimveehouders, waarbij ondernemers met vrije-uitloopeieren de eieren ook bij een ophokplicht langer dan 12 weken voor een goede prijs kunnen verkopen.
VVD-Kamerlid Barbara Visser drong bij Van Dam aan om haast te maken in dit dossier, zodat er voor de volgende vogeltrek duidelijkheid is. “Er zit wel vaart in het dossier. De verwachting is dat de Europese Commissie op 22 juni een voorstel zal doen”, aldus Van Dam.

Eén reactie

  • Tonnis

    Mijn zwager is inkoper bij een grote retailer. En die hebben nu de afspraak gemaakt met collega retailers, dat zodra de kippen weer opgehokt worden, zij over zullen gaan op scharreleieren. Er is dan immers geen verschil meer zo redeneren zij.

Of registreer je om te kunnen reageren.