Vlag van Rusland. - Foto: AFP PluimveeNieuws

‘Geen lobby meer openhouden Russische grens’

In de toekomst zullen grote pluimveehouders in Rusland hoogstwaarschijnlijk niet meer pleiten voor het openhouden van de Russische grens voor broedeieren en eendagskuikens, maar eerder pleiten voor het gesloten houden van de grens.

Dat is de verwachting van de Nederlandse landbouwraad in Rusland. Grote pluimveebedrijven in Rusland investeren in toenemende mate zelf in eigen vermeerderingsbedrijven en broederijen. Ook groeit de interesse bij buitenlandse toeleveranciers van genetisch fokmateriaal om in Rusland zelf productie van moederdieren en broedeieren te starten, aldus de landbouwraad.

Uitgangsmateriaal tot nu toe niet geboycot

Tot nu toe heeft Rusland uitgangsmateriaal buiten de boycot gehouden, omdat de snelgroeiende pluimveesector in Rusland hier belang bij had. Ook bij vogelgriepuitbraken in Nederland gooit Rusland de laatste jaren niet meer alle grenzen dicht, maar wordt regionalisatie op gemeenteniveau erkent, zodat broedeieren en eendagskuikens uit de rest van het land nog wel naar Rusland kunnen worden geëxporteerd.

Directievoorzitter Antoon van den Berg van fokbedrijf Hendrix Genetics waarschuwde eerder deze maand ook al dat de export van broedeieren naar Rusland de komende jaren gaat opdrogen.

Beheer
WP Admin