Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:22 jun 2017

Fors meer winst voor Plukon

Plukon Food Group heeft vooral door succes in het buitenland vorig jaar fors meer winst geboekt.

De pluimveevleesproducent uit Wezep groeide volgens topman Peter Poortinga sterk in Frankrijk, waar het een groot aantal boeren aan zich wist te binden. Het resultaat voor belastingen uit de gewone bedrijfsvoering nam 54% toe tot € 57,5 miljoen. Het bedrijf presteerde beter op de markt, maar de toename is ook voor een flink deel toe te schrijven aan lagere financiële uitgaven. Die lagere uitgaven hangen samen met het terugtreden van Gilde en Agrifirm uit de onderneming. De operationele winst is 16% toegenomen.

De omzet steeg met 1,8% tot € 1,4 miljard. Het resultaat na belastingen nam toe van € 26 naar € 44 miljoen. Poortinga: “In Frankrijk zetten we in op het label ‘getogen in Frankrijk’, waarbij de slachterij dus niet in Frankrijk hoeft te staan. Dat segment loopt prima en we zijn in staat geweest heel wat Franse pluimveehouders aan ons te binden.” De cijfers zijn nog exclusief de overname van de Franse pluimveeslachter DUC, die de Franse groei moet bestendigen.

Maar ook Duitsland was volgens Poortinga qua marges een prima markt en ook de export naar Zuid-Afrika en het Verre Oosten is toegenomen. Uit de jaarrekening blijkt dat het bedrijf in 2014 nog € 124 miljoen omzette in Frankrijk, maar in 2016 al € 148 miljoen. Frankrijk heeft daarmee België en het Verenigd Koninkrijk ingehaald als derde belangrijkste markt voor Plukon.

Omzet Nederland groeit

De omzet in Nederland nam licht toe tot € 437 miljoen, maar blijft nog wel achter bij de niveaus van de jaren ervoor. De omzet op de Duitse markt daalde tot € 402 miljoen. Het Verenigd Koninkrijk was jarenlang een groeimarkt, maar duikt nu in het rood. Een belangrijke oorzaak is de koersdaling van het Britse pond. Die maakt importeren voor Britten duurder, maar maakt ook dat in ponden gerealiseerde omzet in euro’s lager uitvalt in de boeken.

Plukon investeerde € 25,5 miljoen

Uit de jaarrekening blijkt eveneens dat Plukon € 13,3 miljoen heeft betaald voor DUC, dat in 2015 een omzet boekte van € 180 miljoen en een winst van € 3,8 miljoen. Met de Franse overheid is afgesproken dat de komende vier jaar gemiddeld 802 vaste arbeidsplaatsen gehandhaafd zullen blijven. Ook heeft Plukon afgesproken de komende drie jaar € 20 miljoen te investeren in modernisering van de DUC-vestigingen in Chailley en Saint-Bauzely. Best een stevige som aangezien Plukon in 2016 in totaal € 25,5 miljoen investeerde, waarvan het grootste deel in machines en gereedschap.

Eén reactie

Of registreer je om te kunnen reageren.