Pluimveehouderij

Nieuws 1 reactie

Export zou doorgaan bij laagpathogene vogelgriep

De export van broedeieren en eendagskuikens van Nederland naar Japan kan doorgaan in geval van een uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Nederland.

Dat maakt de Centrale Organisatie Broedeieren en Kuikens (COBD) bekend. Nederland is het enige land ter wereld dat deze positie in Japan heeft verkregen na jarenlange onderhandelingen.

Japanse broedeiermarkt vertegenwoordigt miljardenwaarde

De Japanse markt voor broedeieren en eendagskuikens vertegenwoordigt in potentie een jaarlijkse exportwaarde tussen € 10 en € 15 miljoen. Dat komt overeen met 10% van de totale Nederlandse export buiten de Europese Unie.

Zuid-Korea

Eerder deze maand opende Zuid-Korea haar markt voor Nederlandse broedeieren en eendagskuikens. Nederland is momenteel het enige land dat markttoegang heeft tot Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse markt is qua omvang vergelijkbaar met de Japanse markt. Door vogelgriepuitbraken staat een groot deel van de stallen in Zuid-Korea nog leeg.

Eén reactie

  • Joerissen

    Het heeft 13 jaar geduurd voordat Nederland weer kan exporteren naar Japan. Laten we met z'n allen de huidige NAI vrije-status koesteren. Er is nog steeds HPAI virus aanwezig in de natuur. De Freiland- en Biokippen lopen weer buiten. Het strikt opvolgen van algehele hygiene en bezoekersprotocollen is op dit moment belangrijker dat ooit tevoren!

Of registreer je om te kunnen reageren.