001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

Eierhandelaren vrezen tekort vrije-uitloopeieren

Europese eierhandelaren en detaillisten voorzien problemen met de beschikbaarheid van vrije-uitloopeieren gedurende de winter, als gevolg van aanhoudende vogelgriepdreiging.

Hun bezorgdheid betreft de zogenoemde twaalfwekentermijn, dat is de periode waarin eieren van vrije uitloopkippen nog als vrije-uitloopei verhandeld mogen worden, nadat een ophokplicht is ingesteld wegens veterinaire noodzaak (zoals AI). Afgelopen winter duurde de ophokplicht langer dan twaalf weken, waardoor de status vrije-uitloopei verviel en eieren van opgehokte vrije-uitloopkippen alleen nog maar worden verhandeld als scharrelei.

De lange ophokplicht afgelopen winter leidde tot veel verwarring over de uitleg van de twaalfwekentermijn. In Nederland en Duitsland verdwenen vrije uitloopeieren uit de schappen. Consumenten kochten er biologische eieren en vooral scharreleieren voor in de plaats. De afzet van vrije-uitloopeieren herstelt zich nu geleidelijk, maar zit nog steeds 25% onder het niveau van voor de ophokplicht.

Versoepeling voor overdekte uitloop voorgesteld

De Europese eierhandelaren (verenigd in Euwep) en detaillisten (verenigd in Eurocommerce) hebben de Europese Commissie voorgesteld om de twaalfwekentermijn te versoepelen voor vrije-uitloopbedrijven die over een overdekte uitloop beschikken, en op die bedrijven een termijn van twintig weken te hanteren. In het voorstel moet die overdekte uitloop (Wintergarten in het Duits, veranda in het Engels) overdekt zijn met een gesloten dak en minimaal 20% van het staloppervlak beslaan. Die extra oppervlakte mag niet worden meegeteld als leefoppervlak bij bepaling van het aantal hennen dat mag worden gehouden.

De twaalfwekentermijn werd dit voorjaar niet in elk EU-land op dezelfde wijze uitgelegd. Zo lieten Nederland, Zweden en Denemarken deze termijn pas ingaan vanaf de dag dat jonge legkippen in een vrije uitloopstal aan de leg kwamen. De Europese Commissie heeft die drie landen voor die uitwerking op de vingers getikt.

Werkdocument besproken

Vandaag bespreken de experts van het Comité van Beheer van de Europese Commissie een werkdocument waarin de twaalfwekentermijn gehandhaafd blijft, maar waarin – als ‘versoepeling’ – staat die termijn pas te laten ingaan op het moment dat een opfokhen leghen wordt.

Laatste reacties

 • Bart Thybaut

  Daar schiet meerendeel van de pluimveehouders niks mee op dit geldt alleen voor diegenen die dan net in deze periode jonge hennen opzetten er moet gekozen worden voor een langere periode waarbij duidelijk uitgelegd wordt aan de consument hoe de vork in de steel zit, en waarbij je evt de mogelijkheid xou kunnen onderzoeken of je in de prijssteling iets kunt doen bv rgens tussen freiland en scharrel in

 • Joerissen

  Goed uitleggen aan de consumenten waarom de kippen naar binnen moeten. Immers is het ook voor de bescherming van de kippen zelf! Daarna is prijsstelling sowieso geen onderwerp meer en wordt nu alleen gebruikt om de downstream marges te verhogen. De discussie m.b.t. de overdekte uitloop is erg belangrijk. Zou zelfs overwegen dit algemeen in te voeren en de kippen lekker te laten scharrelen in de Wintergarten jaarrond. Beter voor iedereen!

 • Tuig

  Joerissen, als je de kippen alleen maar in de wintergarten houdt en dat Freiland noemt dan zal het aanbod hard stijgen. Veel stallen kan zo een stukje bij aan gebouwd worden.

 • Joerissen

  Nou, probleem opgelost en iedereen gelukkig!

 • mr X

  Beseffen freiland bedrijven wel dat hun onderhandelingspositie beter wordt?
  De eieren kunnen ze beter verkopen. De uitloop heeft nog steeds de beste papieren. Het wordt gewoonweg meer gevraagd. Gaat door dit effect de prijs naar 10 cent of hoger?

 • Tuig

  Beter???? Nog een keer ophokken door vogelpest en niemand koopt ze dan nog.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.