001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 7 reacties

Hoogpathogene vogelgriep bij ganzen in Utrecht

Bij twee dode wilde ganzen in Gemeente Utrecht is hoogpathogene vogelgriep gevonden van type H5N5.

Dat is niet hetzelfde virus als het H5N8-virus waarmee afgelopen winter negen pluimveebedrijven besmet raakten en dat toen massaal in het wild circuleerde. Mogelijk is deze variant ontstaan uit een combinatie van het H5N8-virus met een laagpathogeen vogelgriepvirus dat bij wilde vogels circuleert. De H5N5-variant is de afgelopen periode vaker aangetroffen bij wilde vogels, aldus het ministerie van Economische Zaken. In december kwam er een eerste melding van hoogpathogene vogelgriep van het type H5N5 uit Werkendam, Noord-Brabant.

‘Alertheid blijft geboden’

Hoewel het risico op uitbraken dusdanig is afgenomen dat bijna alle landelijke maatregelen konden worden ingetrokken, is het virus dus nog niet helemaal weg, concludeert het ministerie van Economische Zaken: “Alertheid bij pluimveehouders blijft geboden. Zo is bijvoorbeeld goede hygiëne op het bedrijf nog steeds belangrijk.”

Landelijke bezoekersregeling nog steeds van kracht

De overkoepelende organisatie van de pluimveesector Avined trekt daarnaast aan de bel over de landelijke bezoekersregeling. Tot nader order blijft deze van kracht, benadrukt Avined. De organisatie zegt de laatste tijd signalen te ontvangen dat het niet voor iedereen duidelijk is dat de landelijke bezoekersregeling nog altijd van kracht is. Belangrijkste reden voor het in stand houden van deze maatregel is dat er nog steeds sprake is van een verhoogd risico, aldus Avined, ook wijzend op de vondst van het hoogpathogene H5N5-virus bij wilde vogels. Avined bericht: “Met de maatregel heeft de veehouder meer mogelijkheden om strenge hygiënemaatregelen toe te passen bij stalbezoek met in- en uitdouchen.”

Laatste reacties

 • JKr

  Oh oh oh wat zijn we toch gezegend met onze gemaakte nep natuur. De groene vinden het ook zo prachtig die ganzen, wordt tijd dat hun portemonnee een keer geraakt wordt.

 • farmerbn

  Waarom wel ruimen als de vogelgriep in de stal zit en niet als het om wilde vogels gaat?

 • deB.


  Prima, laat dat virus de hele ganzenpopulatie maar uitroeien!!
  Het barst van die rot beesten!

 • Dutchdairy

  Ruimen die ganzen! Allemaal!

 • WGeverink

  Het heeft weinig zin om H5N5 negatieve personen in te laten douchen als de H5N5 positieve vogels bij de kippen in de uitloop zitten.

 • kakelvers

  Vooraf douchen is geen garantie dat het je bedrijf niet treft. Bij één van de getroffen bedrijven waren douches aanwezig. Denk dat beschermende bedrijfskleding voldoende is.
  Vraag me af of die ganzen zijn doodgegaan door het virus. Het kan ook zijn dat ze al eerder de H5N5 variant onder de leden hadden en dat de doodsoorzaak nu elders ligt. Wanneer je vroeger een kinderziekte hebt gehad, dan ben je ook positief op het moment dat je getest zou worden. Maar dan ben je niet meer besmettelijk voor je omgeving.

 • Joerissen

  Alles doen wat enigzins mogelijk is om het virus buiten te houden, daar gaat het om! Het aanwezig zijn van douches wil niet zeggen dat ze ook goed gebruikt worden. De pluimveesector wordt wederom op de proef gesteld. Ik slaap hier niet beter van en zeker niet na het lezen van de reacties helaas.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.