001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Ophokplicht blijft opnieuw gehandhaafd

Demissionair staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) heeft vrijdag besloten de ophokplicht voorlopig te handhaven.

Pluimveeorganisatie Avined meldt dat Van Dam dit vrijdag heeft bepaald nadat de Deskundigengroep Dierziekten een nieuwe analyse had gemaakt van de vogelgrieprisico‘s.

Nieuwe uitbraak in Duitsland

De situatie is nog niet dusdanig dat het veterinair verantwoord is om de kippen weer naar buiten te doen. In Cloppenburg, Duitsland, was vorige week nog een nieuwe uitbraak. Ook België houdt voorlopig de ophokplicht in stand. Daar werd de ophokplicht vrijdag met 10 dagen verlengd, in ieder geval tot en met 19 april.

Bezoekersregeling aanpassen

Dinsdag 11 april vindt in Nederland een bestuurlijk overleg plaats waar de sector geïnformeerd wordt over de achtergronden. Tevens worden er vervolgstappen besproken, aldus Avined. Daarbij wordt ook gesproken over voorstellen om de landelijke bezoekersregeling aan te passen. Daarmee zou onder voorwaarden, waaronder strikte hygiëne-eisen, meer stalbezoek worden toegestaan.

Kort geding

Maandagmiddag is in de rechtbank Den Haag een zitting voor een kort geding dat pluimveehouders tegen de Nederlandse Staat hebben aangespannen vanwege de nog geldende ophokplicht.

Laatste reacties

  • Barneveldsei

    Hier is geen griep, dus een steek onder de gordel van de pluimveehouder. Onze kippen willen naar buiten.

  • Evert1

    sector om zeep helpen dat is de reden

Of registreer je om te kunnen reageren.