Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Na Amsterdam krijgt ook Den Haag een Rondeeltje

In Den Haag is deze week een kleine versie van de Rondeelstal in gebruik genomen: de Micro Rondeel. In navolging van Amsterdam, die in maart 2014 MiniRondeel ’t Eiland kreeg.

In beide Rondeeltjes kunnen 200 hennen. De Haagse hennen zijn vorige week gearriveerd. In de MicroRondeel zitten, in tegenstelling tot de MiniRondeel, geen vergaderruimten. Vanaf paaszaterdag, 15 april, kunnen mensen de Micro Rondeel bezoeken van 10.00 tot 16.00 uur.

Principes van Rondeel in het klein

De Microversie toont de principes van Rondeel: een ontwerp vanuit het natuurlijk gedrag van het dier. Dit leidde tot een stal met verschillende functie-gebieden; slapen, eten, eieren leggen, scharrelen, stofbaden. De Dierenbescherming kent aan deze houderijvorm 3 sterren van het Beter Leven keurmerk toe. Evenveel als biologische eieren.

Er zijn vier commerciële Rondeel-stallen met 30.000 of 36.000 leghennen. In Barneveld (Gld.), Wintelre (N.-Br.), Ewijk (Gld.) en Vaassen (Gld.). De Rondeel-stal in Ewijk staat al enkele maanden leeg en is te koop.

Bewustzijn bij burgers vergroten

Met de MiniRondeel en de MicroRondeel probeert Rondeel BV, een dochterbedrijf van stalinrichter Vencomatic in Eersel, bewustzijn te creëren bij burgers over voedselproductie en wat er in de agrosector gebeurt.

Overigens verhuist de MiniRondeel binnenkort van Amsterdam naar Zorgboerderij Hoogerlust in Muiden, zo staat op de site van de MiniRondeel. Het wanneer en waarom is niet bekend gemaakt.

In de MicroRondeel in Den Haag zitten 200 hennen. Op paaszaterdag is de stal voor het eerst te bezoeken. - Foto: Rondeel BV
In de MicroRondeel in Den Haag zitten 200 hennen. Op paaszaterdag is de stal voor het eerst te bezoeken. - Foto: Rondeel BV

Laatste reacties

  • Maas1

    Leuk gedaan om de kip tussen de burger te brengen.
    Het kan dus blijkbaar wel snel,het afgeven van de benodigde vergunningen op gemeentelijk provinciaal en landelijk niveau!
    Leuk dat taart punt stalletje waar stond taart ook alweer voor! En wie waren dat toen de tijd!

  • Barneveldsei

    Wie hokt wie op? Bezoekers verbod. Meten met 2 maten.

Of registreer je om te kunnen reageren.