001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Meer pluimveevlees uit Brazilië

Brazilië zal volgens een prognose van USDA dit jaar 13,4 miljoen ton pluimveevlees produceren, 4% meer dan in 2016. Na de Verenigde Staten is Brazilië de grootste producent van pluimveevlees.

Wereldwijd stijgt de productie van pluimveevlees naar verwachting wat beperkter, met 1% naar 89,5 miljoen ton in 2017. Die groei is naast Brazilië in mindere mate ook toe te schrijven aan de Verenigde Staten, de Europese Unie en India.

Fors minder productie in China

In China zal de productie opnieuw fors teruglopen, na al een daling van 8% in 2016 is de prognose van USDA dat de productie dit jaar met 11% terugloopt. Het land kampt met een tekort aan ouderdieren voor witte vleeskuikens doordat het allerlei importrestricties heeft ingesteld vanwege vogelgriepuitbraken. In veel landen waar de fokkerijorganisaties zitten zijn uitbraken geweest. Doordat ook dit voorjaar in zowel Europa als de Verenigde Staten vogelgriepuitbraken zijn gemeld, is de verwachting dat die restricties op korte termijn niet zullen worden opgeheven.

Hierdoor importeert China sinds vorig jaar noodgedwongen fors meer pluimveevlees. Vooral Brazilië, dat nog altijd een HPAI-vrije status heeft, profiteert hiervan.

De Chinese import van pluimveevlees stijgt in 2017 naar 600.000 ton volgens de prognose, ten opzichte van ruim 400.000 ton in 2016 en ruim 250.000 ton in de jaren daarvoor.

Meer export uit Brazilië

Vanuit Brazilië wordt een forse groei van export verwacht, een toename van 10%. Voor de Europese Unie is de prognose wat minder rooskleurig: een daling van de pluimveevleesexport van 8% door allerlei handelsrestricties vanwege vogelgriepuitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.