001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Fransen willen vogelgriep structureel aanpakken

De Franse minister van landbouw Stéphane le Foll heeft een plan gelanceerd om de vogelgriep structureel aan te pakken.

De twee achtereenvolgende epidemieën hebben grote schade aangericht, met name in de foie gras-sector, maar ook in de rest van de pluimveehouderij. “We moeten met alle mogelijke middelen voorkomen dat we weer getroffen worden”, aldus Le Foll.

Zes weken standstil

Begin vorig jaar werd Frankrijk getroffen door een grootschalige uitbraak van H5N1 en H5N2-vogelgriep. Die hield vooral huis in het zuidwesten waar zich duizenden eenden- en ganzenhouderijen bevinden. Het ministerie kondigde daarop een zes weken durende verplichte stilstand van de hele sector af om de epidemie onder controle te krijgen. Dat is weliswaar gelukt, maar toch kon niet worden voorkomen dat de vogelgriep, dit keer de variant H5N8, in november opnieuw opdook en zich ook wederom op grote schaal verspreidde, aldus Le Foll.

Ruim 500 bedrijven besmet

Volgens de laatste stand zijn meer dan 500 bedrijven besmet geraakt, terwijl ook bij enkele tientallen wilde vogels het virus is vastgesteld. Het ministerie heeft daarop wederom een verplichte leegstand en reinigingsoperatie afgekondigd. Le Foll: “Deze nieuwe crisis heeft enorme economische gevolgen voor de hele sector foie gras en voor andere pluimveesectoren. Boeren, broeders, dienstverleners en verwerkende bedrijven zijn alle fors geraakt.”

‘Het virus kan zich goed verspreiden door de ambachtelijke en vaak nog ouderwetse manier van werken in de sector’.

Het ministerie erkent dat het virus zich vooral zo goed kon verspreiden door de ambachtelijke en vaak nog ouderwetse manier waarop de sectoren werken. Kuikens en oudere dieren worden op grote schaal heen en weer vervoerd, omdat de meeste boeren in de sector slechts een deel van de productie voor hun rekening nemen. Le Foll wil nu een aantal maatregelen nemen om dat soort risico’s uit te bannen. Hij wil in de eerste plaats dat de bioveiligheid, zowel op de pluimveehouderijen als bij het transport, sterk wordt opgevoerd. Verder moeten de geldende regels veel beter dan tot nu toe gehandhaafd worden. Ook moet er een beter systeem komen om besmettingen snel te signaleren. Er komt een actieplan hoe de sector bij een besmetting zo efficiënt mogelijk kan handelen.

Plan afstemmen met andere EU-landen

Le Foll wil de surveillance en de activiteiten na ontdekking van een besmetting ook met de andere Europese landen afstemmen. “De twee uitbraken hebben duidelijk gemaakt dat zo snel mogelijk ingrijpen na de eerste signalen over vogelgriep essentieel is om verdere verspreiding te voorkomen”, aldus de landbouwminister.

Schadevergoeding voor boeren

Het ministerie wil de Franse sector ook financieel ondersteunen om zich structureel te versterken en vooral de bioveiligheid op een hoger plan te brengen. De Franse minister wil ook dat er vaste regelingen komen, ook op Europees niveau, voor schadevergoeding aan boeren en bedrijven die te maken hebben gehad met schade naar aanleiding van vogelgriep. Le Foll, die snel na de tweede ronde van de presidentsverkiezingen op 7 mei plaats zal maken voor een opvolger, wil dat dat in Brussel op tafel komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.