001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Van Dam: inzetten op langere status uitloopei bij ophoplicht

Nederland gaat zich binnen Europa inzetten om de status van vrije-uitloopeieren te behouden bij een langere duur van de ophokplicht.

Dat schrijft staatssecretaris Van Dam in een brief die hij vrijdagmiddag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Europese Commissie werkt aan een structurele oplossing voor de problematiek van de twaalf wekentermijn voor de vrije-uitloopeieren. Binnenkort – datum is nog niet bekend – belegt de Europese Commissie een expertbijeenkomst om een wijziging van de verordening waarin dit is geregeld, te bespreken.

In zijn brief beschrijft Van Dam ook de vogelgriepsituatie in Europa en Nederland, en zijn argumenten om de landelijke maatregelen voor vogelgriep te laten voortduren. “De beslissing om de ophokplicht in stand te houden is geen eenvoudige”, schrijft hij. “Maar gezien de beoordeling van de deskundigen acht ik het onverantwoord de kippen weer naar buiten te doen. De kans op nieuwe vogelgriepuitbraken is te groot.”

Risicoschatting

De deskundigengroep dierziekten, die afgelopen maandag de vogelgriepdreiging nog heeft beoordeeld, zal de komende tijd elke twee weken een nieuwe risicoschatting maken.

Laatste reacties

  • a306825

    Ja Ja, Van Dam gaat wat proberen???

  • Jolanda1987

    Gooi in ieder geval een gedeelte open!

  • Barneveldsei

    Als je gewoon per jaar bekijkt. De ophok weken van 2016 vallen in 2016 en die van 2017 vallen in 2017. Zou je 24 weken maximaal aan een gesloten hebben. Nu hebben we ook verplichte onderzoeken die per kwartaal gelden. In maart genomen mag dus de volgende in april. Omdat dan een nieuwe kwartaal begint . Hoe zo moeilijk doen. Van Dam.

Of registreer je om te kunnen reageren.