Foto: Judith Ouwejan PluimveeNieuws

Roofdieren snoepen zo’n 4,5% af van saldo legkippenbedrijf

Een gemiddeld bedrijf met 11.000 biologische kippen loopt € 4.730 aan inkomsten mis als gevolg van uitval door toedoen van roofvogels.

Bij een gemiddeld regulier legkippenbedrijf met uitloop (met 24.000 dieren) is de schade door roofdieren bijna € 6.000. Dit heeft het Louis Bolk Instituut becijferd. Volgens een enquête onder legpluimveehouders met buitenloopkippen zijn roofvogels en andere predatoren verantwoordelijk voor 4% uitval. En dat zorgt voor zo’n 4,5% minder saldo.

Een online enquête in de tweede helft van 2016 leverde 31 bruikbare reacties op. Al deze pluimveehouders hadden naar eigen zeggen een probleem met uitval door toedoen van roofdieren. Gemiddeld hadden ze bijna 19.000 kippen, waarvan ze er gemiddeld 7% kwijtraakten door ziekte en 1% dood door roofdieren terugvonden in de uitloop. Ook bleek gemiddeld 3% van hun dieren kwijt te zijn na de telling op de slachterij waar ze aan het eind van de productieperiode belandden.

Hoofdzakelijk buizerds gespot

Van de 31 pluimveehouders hadden er 25 wel eens gezien dat roofdieren kippen doodden. In 13 van de 20 keren dat ze daarbij een roofvogel in actie zagen, was dat meestal een buizerd (11 keer), soms een havik (1 keer) en soms beide (1 keer). In de 7 overige gevallen waarin sprake was van een roofvogel, noemden ze niet om welke soort het ging.

Beheer
WP Admin