001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Ophokplicht blijft voorlopig gehandhaafd

De ophokplicht voor pluimvee in verband met dreigende vogelgriep blijft voorlopig van kracht. Dat heeft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) besloten.

Het risico op insleep van vogelgriep is volgens deskundigen nauwelijks veranderd ten opzichte van begin maart. Op 20 en 23 maart zijn nog besmettingen gemeld bij hobbypluimvee in Woerdense Verlaat (Zuid-Holland) en De Wijk (Drenthe). Ook zijn er de laatste twee weken in Nederland nog dode wilde watervogels gevonden, die besmet waren met het vogelgriepvirus. In het Duitse landkreis Cloppenburg zijn de afgelopen twee weken nog elf besmette kalkoenbedrijven gemeld.

Compensatie voor het langer ophokken

Van Dam is in Brussel in overleg over het aanpassen van de regels rondom verkoop van eieren van vrije-uitloopkippen die opgehokt zijn. Wanneer deze dieren langer dan twaalf weken zijn opgehokt, moeten de eieren op dit moment als (goedkopere) scharreleieren worden verkocht. Van Dam zegt zich tot het uiterste in te spannen om tot een oplossing te komen. Hij denkt hierbij aan compensatie voor het langer ophokken van pluimvee door extra welzijnsmaatregelen te nemen, zoals het aanbieden van extra afleidingsmateriaal, daglicht en het verplichten van overdekte uitloop met frisse lucht.

Uitleg twaalf wekeneis niet langer houdbaar

Van Dam laat tevens weten dat de Nederlandse uitleg van de twaalf wekeneis niet langer houdbaar is. Daarom zal de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) vanaf 6 april alle eieren van vrije-uitloopbedrijven afwaarderen.

Laatste reacties

 • 200113528

  hij spant zich in........??? er gebeurt voorlopig niets geen compensatie en geen geld.

 • 200113528

  hij spant zich in........??? er gebeurt voorlopig niets geen compensatie en geen geld. en de kippen blijven binnen dus de inspanning is er om de boeren niets te laten verdienen. hij zit er ook niet voor de boeren

 • Barneveldsei

  12 weken eis niet langer houdbaar. Hoezo en hoe bedoelt hij dat. Heb 16 weken leeg gestaan voor grondige verbouwing naar vrije uitloop en 2 sterren. Dan mag ik ook nog 12 weken de kippen ophokken? Zo wordt het speelveld niet eerlijk verdeeld.
  Van Dam geef elke pluimveehouder de kans en recht op 12 weken ophokken zonder gekort te worden op de uitbetaling van de eieren. Korten op de eieren terwijl er zoveel meer werk te verzetten is tussen de kippen vind ik ook kort door de bocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.