001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Onderzoek naar doden Duitse kuikens om vogelgriep

Het openbaar ministerie in Duitsland gaat onderzoeken of kalkoenbroederijen in de deelstaat Nedersaksen zich hebben schuldig gemaakt aan een strafbaar feit door kuikens te doden tijdens de vogelgriepepidemie de afgelopen maanden.

Dat meldt de Duitse krant Osnabrücker Zeitung.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van landbouw van Nedersaksen. Het gaat om broederijen in de kreisen Cloppenburg en Oldenburg, die ruim een half miljoen kuikens gelijk na uitkomst zouden hebben gedood omdat deze niet uitgeleverd konden worden. Door exportbeperkingen vanwege vogelgriep konden ze niet naar het buitenland, en ook in eigen land kon op korte termijn geen andere bestemming worden gevonden.

Met name in kreis Cloppenburg zijn de afgelopen weken bijna dagelijks kalkoenbedrijven geruimd vanwege vogelgriep. Voorlopig geldt daarom een opzetverbod.

Eieren voor uitkomst weghalen

Volgens het ministerie hadden de eieren uit de broedkasten gehaald moeten worden voor uitkomst, en zou de huidige handelswijze in strijd zijn met de Duitse wetgeving voor dierenwelzijn. De landbouwminister van Nedersaksen zegt bovendien dat hoewel het merendeel van de kuikens vergast is, een klein deel met een shredder gedood zou zijn, waarvan het gebruik in de deelstaat sowieso niet is toegestaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.