001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:17 mrt 2017

Laser om wilde vogels te weren uit kippenuitloop

Daniël en Karen Hoeberichts gebruiken sinds kort een laserapparaat om wilde vogels uit hun kippenuitloop te weren.

De Nederlandse pluimveehouders hebben een biologisch-dynamisch pluimveebedrijf met een uitloop met fruitbomen. Hoewel in grote delen van Engeland de ophokplicht voor pluimvee is opgeheven, hebben pluimveehouders nog wel de plicht om contact tussen hun kippen en wilde vogels tot een minimum te beperken, bijvoorbeeld door over de uitloop een net te spannen. Voor de 20 hectare waar 4.500 kippen kunnen lopen, is dat geen optie.

Hoeberichts gebruikt een gaskanon om wilde vogels te verjagen, maar omdat hij er echt alles aan wil doen om contact tussen wilde (trek)vogels en zijn kippen te vermijden, heeft hij nu een laserapparaat van het Nederlandse Bird Control Techniek neergezet. “Die laser schijnt over de uitloop volgens een patroon dat je zelf kunt instellen.”

Daniël Hoeberichts stelt met zijn laptop het patroon van het laserapparaat af. - Foto: Chris McCullough
Daniël Hoeberichts stelt met zijn laptop het patroon van het laserapparaat af. - Foto: Chris McCullough

De kippen raken snel gewend aan het groene laser-licht, is Hoeberichts verteld. “Het is nog de vraag of wilde vogels er ook snel aan wennen.” Vanwege die onzekerheid en omdat het apparaat zo’n € 8.000 kost, heeft Hoeberichts het apparaat voor drie maanden geleased voor zo’n € 600 per maand. “Dan hoop ik dat de vogelgriepdruk is verdwenen en ik het apparaat niet meer nodig heb.”

Bird Control Group dat de lasertechniek om wilde vogels te verjagen ontwikkelde, levert zijn apparatuur onder meer aan akkerbouwers, fruittelers, luchthavens, eigenaren van vuilstortplaatsen en golfbanen.

Of registreer je om te kunnen reageren.