001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws

Hogan gaat regels vrije-uitloopeieren opnieuw bekijken

Eurocommissaris Hogan van Landbouw gaat de regelgeving rond de verkoop van eieren van opgehokte vrije uitloophennen evalueren; dit met het oog op een eventuele aanpassing van die regels die gelden voor de verkoop van vrije-uitloopeieren tijdens dierziekte-uitbraken.

Dat schrijft hij in reactie op vragen van Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik (CDA). Eieren van bedrijven met vrije uitloop moeten nu noodgedwongen als goedkopere scharreleieren worden verkocht, omdat de dieren als gevolg van de vogelgriepdreiging langer dan 12 weken opgehokt zitten.

Nederland tast niet in buidel voor compensatie getroffen bedrijven

Hogan zei eerder al het beleid voor tijdens de huidige uitbraak van vogelgriep niet te willen aanpassen. Wel is er een mogelijkheid om getroffen bedrijven te compenseren, mits lidstaten hiervan 50% van de kosten bijdragen. Nederland doet dit niet.

Schreijer-Pierik: situatie is onhoudbaar

Volgens Schreijer-Pierik is de huidige situatie onhoudbaar. Wijziging van de regels is volgens haar dringend nodig: “Het is een goede zaak dat de EU-commissaris bereid is om de regels tegen het licht te houden. Producenten van vrije-uitloopeieren worden nu onevenredig hard getroffen door Europese regels.” Schreijer-Pierik wil daarom meer flexibiliteit voor eierproducenten.

Of registreer je om te kunnen reageren.