001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 6 reacties

‘EU-regels vrije uitloop creëren ongelijk speelveld’

Zeer verschillende interpretaties van de EU-wetgeving voor de houderij van vrije uitloopkippen en de marketing van vrije-uitloopeieren veroorzaken een ongelijk speelveld.

Dit zei Charles Bourns, kort na zijn verkiezing van de nieuwe voorzitter van de pluimveetak van de Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca.

Zo is in Nederland gekozen voor de strenge lijn waarbij pluimveehouders met vrije-uitloopkippen die langer dan twaalf weken zijn opgehokt vanwege vogelgriep hun eieren moeten verkopen als scharrelei. En dat terwijl over de grens in Duitsland hun collega’s nog wel een vrije-uitlooppremie krijgen voor op dezelfde wijze geproduceerde eieren.

Bourns noemt het een prioriteit tijdens zijn tweejarig voorzitterschap om dit probleem op te lossen door de status van opgehokte vrije-uitloopkippen te verlengen.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Als ik dit verhaal goed begrijp betalen onze Nederlandse pakstations voor een aangekocht Duits freilandei nog wel de toeslag en voor een Nederlands freilandei niet meer.

 • kuiken007

  oei joop, roel, john nou hebben jullie wat uit te leggen!!!!

 • powerchick

  eigen eieren eerst

 • Tonnis

  Meneer Bijleveld kunt U dit hard maken wat U hier schrijft.

 • Hans Bijleveld

  Het was misschien iets kort door de bocht. In het oorspronkelijke Engelstalige bericht staat dat in Duitsland retailers, gelukkig voor producenten van vrije-uitloopeieren, op hun verpakkingen een sticker plakken met daarop de tekst dat de kippen verplicht binnen zitten vanwege vogelgriep-uitbraak. Zij ontvangen een 'free-range premium'.

 • 200113528

  hier doet die zak van een van Dam het dus verkeerd voor zijn minnesterie. Als hij het uitloop ei gewoon op waarde had gelaten had hij meer belasting kunnen innen.
  Dus de boer pesten is nog belangrijker als de schatkist lijkt het wat een waardeloos figuur. Het zou van dam sieren als hij met het belastingoverschot van de fosfaat opkoop de freiland boeren zou compenseren.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.