Pluimveehouderij

Nieuws

App waarschuwt tegen pikkerij bij legkippen

Een pluimvee-app van Voergroep Zuid voorspelt de kans op pikkerij en geeft aan of een koppel kippen daar weinig, matig of extreem gevoelig voor is.

De waarschuwing wordt gedaan tijdens drie cruciale perioden in het kippenleven: op pakweg 15 weken leeftijd, bij opzet in de legstal en tijdens de piekperiode, vanaf 27 weken. Voor al deze periodes geeft de app een advies wat een kippenboer kan doen om pikkerij in het koppel te voorkomen, dan wel aan te pakken.

Persoonlijk advies

Door pikkerij inzichtelijk en voorspelbaar te maken, is tijdig ingrijpen mogelijk. Dit kan onder meer met alternatieve voer- en managementstrategieën.

De pluimvee-app is vanaf vandaag gratis te downloaden voor klanten en niet-klanten in diverse app-stores of via de website van Voergroep Zuid.

De pluimveehouder moet informatie over het koppel kippen verstrekken door vragen te beantwoorden. Bijvoorbeeld over de veerscore, de voersoort tijdens de opfok en in de legstal, het licht- en het voerschema. Op basis van die informatie geeft de app de pluimveehouder advies, dat hij desgewenst per mail kan ontvangen.

Ook andere meldingen

Voergroep Zuid heeft de app gebaseerd op basis van resultaten van meer dan 100 wetenschappelijke onderzoeken naar pikkerij bij kippen. De app biedt de gebruiker ook de mogelijkheid om op basis van de leeftijd van een koppel geattendeerd te worden op (verplichte) acties in het kader van IKB en KAT, zoals bloedtappen of Salmonella-onderzoek. Daarnaast bevat de app actuele tips en nieuwsberichten over de pluimveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.