001_vervoersverbodsbords_ANP_272x181

Dossier vogelgriep

Terug naar dossier
Pluimveehouderij

Nieuws 8 reacties

Van Dam: tijdelijk opheffen ophokplicht illegaal

Het tijdelijk opheffen van de ophokplicht voor pluimvee, met als doel het omzeilen van de twaalf wekentermijn voor vrije-uitloopeieren, wordt door de Europese Commissie illegaal bevonden.

Dat meldt staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een kamerbrief, en voegt eraan toe dat hij die visie deelt.

Van Dam reageert op het bericht dat sommige Duitse deelstaten, in het bijzonder Baden-Württemberg, de afwaardering van vrije-uitloopeieren zou omzeilen door één dag de ophokplicht op te heffen. Hij zegt de situatie met de Duitse landbouwminister Schmidt te hebben besproken, en ervan uit te gaan dat deelstaten die gebruikmaken van de constructie, door het Duitse ministerie worden gewezen op de visie van de Europese Commissie. De 'Duitse oplossing' noemt Van Dam voor Nederland geen optie. "Het intrekken en even later weer instellen van de ophokplicht kan ik niet met veterinaire argumenten onderbouwen", aldus de staatssecretaris.

Tactiek niet officieel bevestigd

Die zegt overigens dat hij niet formeel bevestigd kon krijgen dat de tactiek in Duitsland daadwerkelijk is toegepast, ondanks meermaals contact met deelstaat Baden-Württemberg in de afgelopen week. Van Dam zegt tegenstrijdige berichten te horen over of de werkwijze daadwerkelijk wordt gevolgd.

Komende week zal de deskundigengroep dierziekten op verzoek van het ministerie opnieuw een risicobeoordeling geven van de vogelgriepsituatie in Nederland. Op basis daarvan zal Van Dam de huidige maatregelen, waaronder de ophokplicht, opnieuw beoordelen. Zowel op 25 januari als 1 februari is nog hoogpathogeen vogelgriepvirus bij wilde vogels in Nederland aangetoond.

Ophokplicht wordt niet regionaal opgeheven

De ophokplicht zal in ieder geval niet regionaal worden opgeheven, zoals dit in sommige buurlanden wel gebeurd, geeft de staatssecretaris aan. Het is in Nederland nagenoeg onmogelijk watervogel-arme gebieden aan te wijzen, aldus Van Dam. De gebieden dit wel zijn, zijn bovendien de gebieden waar de gevolgen bij een uitbraak het grootst zouden zijn (de Gelderse Vallei en Veluwe), waardoor het onverantwoord wordt geacht in deze gebieden de ophokplicht op te heffen.

Laatste reacties

 • kraats

  Nee, lekker het netste jongetje van de klas willen zijn...

  ... stomkoppen !

 • farmerbn

  Maar als de kippen zelf naar buiten zijn ontsnapt voor minder dan één dag dan gaat juridisch wel die 12wekentermijn opnieuw in. Overmacht met een gouden randje. Volgens Bruil kun je ook het hok open zetten zonder dat de kippen naar buiten gaan. Ook juridisch trefzeker.

 • V

  Charlatans!

 • Mfb

  Als het daarmee opgelost zou zijn, is dat keurmerk ook maar een wassen neus...

 • farmerbn

  Nee , gescheiden ophalen en apart verwerken van weidemelk in de winter is lekker ecologisch.

 • V

  van Dam liegt, er is niets illegaal aan. Of het de goede manier is mag je over discuseren maar liegen en bedriegen om je eigen tekortkomingen te verdoezelen is wel zo slecht dat de honden er geen brood van willen vreten.

 • Tonnis

  Cookie wat een agressie, slow down. Heb jij misschien in het verleden een verkeerde beslissing genomen. En al die boze woorden durf jij dhr. van Dam dat ook recht in zijn gezicht te zeggen. Wat jij wil is een vrijbrief dat de kippen buiten lopen en dan vervolgens hopen dat de ophokplicht altijd blijft bestaan.

 • Almagro

  #Cookie, jij was diegene die altijd verkondigde bakken geld te verdienen aan uitloop kippen. Waarom sla je dan nu zo om je heen en beschuldig je alles en iedereen wanneer door omstandigheden het even iets minder is ? Komt nog bij dat je dit ook nog anoniem doet, niet erg stoer toch?
  Nou kom d'r maar weer in en gooi het er maar weer uit.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.